Adócsaló sztárfocistákat keres a brit APEH

2012.09.23. 13:31
Danny Alexander brit pénzügyminiszter-helyettes a futballklubok mellett a BBC magas fizetésű sztárriporterei és az egymillió font feletti vagyonnal rendelkező gazdagok között akar adóelkerülőket fogni.

Adóhivatali vizsgálatra számíthatnak Nagy-Britanniában mindazok, akiknek ingatlan- és egyéb vagyona meghaladja az egymillió fontot (azaz nagyjából 355 millió forintot), nyilatkozta Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapnak.

A kisebbik koalíciós partner, a Liberális Demokraták színeiben politizáló Alexander harmadával emeli meg a brit adó- és vámhivatal milliomosokra szakosodott részlegének létszámát, akik külön erre a célra kidolgozott információs szoftverrel vizsgálják át annak az 500 ezer britnek az adóbevallásait és egyéb adatait, akiknek ingó és ingatlanvagyona eléri vagy meghaladja az egymillió fontot. A cél az adóelkerülők kiszagolása.

A brit kormány külön figyelmet fordít az előfizetési díjakból fenntartott közszolgálati média, a BBC magas fizetésű sztárriportereire, akik közül néhányról a sajtó nemrég kiderítette, hogy különböző, kedvezményes adózást lehetővé tévő magánvállalkozási láncolatokon keresztül veszik fel a magas fizetésüket. A pénzügyminiszter-helyettes elmondta a brit lapnak, hogy már írt is a BBC új vezérigazgatójának, George Entwistle-nek, követelve, hogy a BBC nyitott és átlátható módon fizesse alkalmazottait.

Az adóhivatal külön megvizsgálja az élvonalbeli angol labdarúgóklubok hatalmas, hetente százezer fontot is meghaladó fizetésű sztárfocistáinak adóügyeit is.

A Liberális Demokraták a hétvégén tartják éves kongresszusukat a dél-angliai Brightonban. A rendezvény mottója: igazságosabb adózást a nehéz időkben. Az adóhivatal előtt álló feladat méreteit jelzi, hogy az euróválsággal és a visszatérő brit recesszióval dacolva tavaly vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai.

A The Sunday Times minden év tavaszán összeállítja a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonának listáját. Az április végén megjelent 2012-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 4,7 százalékkal 414 milliárd fontra (146 ezer milliárd forintra) emelkedett a tavalyi 395,8 milliárd fontról. Ezzel a Rich List felső ezre ledolgozta a 2008-2009-es globális pénzügyi krach idején elszenvedett veszteségeit, és megdöntötte a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért 412,8 milliárd fontos saját korábbi vagyonrekordját.

A Rich List 2012 megállapítása szerint a brit milliárdosok száma is rekordot döntött: az idei rangsorban 77 olyan mágnás szerepelt, akinek vagyona meghaladja az egymilliárd fontot. Tavaly 73 fontmilliárdost tartottak nyilván a lista összeállítói az ezer leggazdagabb brit között. A korábbi rekordot szintén a 2008-as Rich List tartotta, 75 brit fontmilliárdossal.