Olcsóbban kaphatnak földgázt a lengyelek

2012.11.06. 12:14

Megállapodásra jutott a Gazprom és lengyel partnere, a PGNiG abban, hogy új alapokra helyezik az orosz nagyvállalattól kapott földgáz árának kiszámítását. Ennek köszönhetően csökkenni fog a Lengyelországba szállított földgáz ára.

A Lengyel Olajbányászati és Gázipari Vállalat (PGNiG) korábban keresetet nyújtott be a stockholmi nemzetközi választott bírósághoz a Gazprommal szemben fennálló árvitája miatt. A lengyelek arra hivatkoztak, hogy a gázpiacon megváltoztak a feltételek, és a Gazpromnak csökkentenie kellene a földgáz árát. A PGNiG érvelése szerint az orosz nagyvállalat sokkal többet kér a földgázért, mint német partnereitől, kihasználva, hogy Lengyelország nagy tételben igazából csak Oroszországból tud importálni.

A Gazprom végül megegyezett lengyel partnerével, hogy a jövőben az olajszármazékok, illetve a földgáz világpiaci ára lesz az árképzés alapja. A megállapodás - amely akkor lép életbe, ha a PGNiG visszavonja a stockholmi nemzetközi választott bírósághoz benyújtott keresetét - visszamenő hatályú, a 2011/2012-es évre vonatkozik. A lengyel vállalat földgázimportjának 70 százaléka Oroszországból származik, a többi Csehországból és Németországból. A két vállalat eredeti szerződése 1996-ból származik.