Hatalmas a hiány a költségvetésben

2012.11.07. 16:16 Módosítva: 2012.11.07. 16:27

Októberben az államháztartás központi alrendszerének hiánya, részben a november eleji négynapos ünnep miatt, 112,3 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán. Az első tízhavi hiány 658,1 milliárd forintot tett ki, ez a módosított éves előirányzat 114,2 százalékának felel meg. A már napközben, az EU-országjelentés és a borús nemzetközi hangulat miatt gyengülő forint az adat megjelenése után tovább gyengült, a reggel még 281 forint alatti euró ára 282,5 forintnál volt négy óra után nem sokkal.

Októberben a központi költségvetés 100,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,2 milliárd forintos szufficittel zártak. A 2012. október havi hiány alakulásában a november eleji munkaszüneti napok miatti októberre előrehozott bér és családi támogatások kifizetései játszottak szerepet, melyek összességükben 134,8 milliárd forintot tettek ki, olvasható a minisztérium közleményében.

A „négynapos” november eleji ünnep miatt október végére kellett előrehozni e kifizetéseket ahhoz, hogy azok a kedvezményezettekhez november 5-ig biztosan megérkezzenek. Ez értelemszerűen ekkora összeggel rontja a az októberi – és javítja majd a novemberi – pénzforgalmi egyenleget. E tételek nélkül az államháztartás központi alrendszere 22,5 milliárd forint többlettel zárta volna az október hónapot. 2011. október hónapjában az államháztartás központi alrendszerének szufficitje 242,7 milliárd forint volt.

A tárca tájékoztatása szerint a központi költségvetés októberi bevételei a tavaly októberitől 23,8 milliárd forinttal elmaradtak. Az általános forgalmi adóból és a jövedéki adóból sokkal kevesebb folyt be, mint tavaly míg a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek meghaladták az előző évi összeget. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Az októberi kiadások közel 186 milliárd forinttal nagyobb összegűek voltak, mint az elmúlt év októberében, részben a már említett négynapos ünnep miatt. Szintén a tavalyinál több ment el az egyedi és normatív támogatásokra, a lakásépítési támogatásokra, a kezességérvényesítésekre és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokra. A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.

A kamatkiadások 2012 októberében 99,8 milliárd forintot tettek ki, 27,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint a 2011. év azonos időszakában, a kamatbevételek pedig 12,6 milliárd forintos szintet értek el, 4,1 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás (87,2 milliárd forint) így összességében 31,9 milliárd forinttal lett kevesebb, mint az előző évben – olvasható a közleményben.

Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű október végi hiányok esetében az idei évi 78,2 százalékos mérték kedvezőbb lett a tavalyi 92,3 százaléknál, jegyezte meg az NGM.