Segíteni akartak, becsődöltek

2012.11.09. 08:14

Alapítása után két évvel a felszámolás sorsára jutott a Kincsem Hungária Szövetkezet által alapított Kincsem-Hangya Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. (KH).

A céget a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) kezdeményezésére 2009 elején létrejött Szociális bolthálózat megmaradt tagjainak életben tartása érdekében hozták létre 2010 októberében, írja a Napi Gazdaság.

A Szociális bolthálózat közvetlenül a termelőktől beszerzett olcsó árukkal akart vevőket csábítani a zöldséget és gyümölcsöt kínáló üzletekbe. 2010 januárjában közel 130 ilyen üzlet volt az országban, de hamar kiderült, a hálózat nem működtethető. Gond volt a beszerzéssel - a kereskedők többnyire nem is látták, mit rendelnek -, de a minőséggel és sok helyütt az árakkal is. 2011 nyarára az üzletek több mint fele megszűnt. A megmaradt és egyre nehezebb helyzetben lévő szociális boltokon a Hangya-mozgalom (Történelmi Hangya Mozgalom Országos Szövetsége) akart segíteni a KH létrehozásával.

A KH a mezőgazdasági termékek ügynöki nagykereskedelmével foglalkozó Szociális raktárszövetkezet segítségével akarta ellátni az üzleteket, kizárólag itthon termelt zöldséggel és gyümölccsel. A társaság létrehozói többek között azt is vállalták, hogy folyamatosan reklámozzák a franchise-rendszerben működő boltokat és védik a fogyasztók érdekeit. Bíztak a sikerben, hiszen a társaság létrehozásakor bejelentették, közel 3 évig készítették elő értékesítési rendszerüket.

A cégadatok szerint azonban nem igazán sikerült megmenteni a bolthálózatot, a zrt. 2010-et több mint 3 millió forintos veszteséggel zárta. Alapításának első évfordulóján, 2011 októberében már a végelszámolásról döntöttek a tulajdonosok, az eljárás pedig immár felszámolásba fordult. A KH hitelezői december 10-ig jelenthetik be követeléseiket a kijelölt felszámoló Kerszi Zrt.-hez. A társaság 2011 első kilenc hónapjában mindössze 561 ezer forintos nettó árbevételt produkált, több mint 11 milliós veszteséget könyvelt el, a kötelezettségállománya megközelítette a 10 millió forintot.

Régi működött jól

Az első Hangya Szövetkezetet 1898-ban hozták létre, néhány évvel később már több mint kétezer működött szerte az országban. A szövetkezetek a két világháború között kereskedelmi átvevő helyként és hitelszövetkezetként is sikeresen működtek, több mint 700 ezer tagjuk volt. A rendszerváltást követően a jól csengő nevet felhasználva próbálták újjáéleszteni a mozgalmat. Majd 1998-ban létrejött az Új Hangya Szövetkezetek Együttműködése. A mozgalom feltámasztói úgy vélték, a közvetítőkön és kereskedőkön − multinacionális üzletláncokon − megspórolt hasznon osztozhat a termelő, a boltos és a vevő. Úgy tűnik, nem jött össze.