Kisadózók: már decemberben lehet jelentkezni

2012.11.13. 08:41

A kisadózó vállalkozások tételes adója a 6 millió forint alatti bevételű, legkisebb vállalkozások számára ajánl adózási módot. A döntést még idén célszerű meghozni, figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Decembertől lehet bejelentkezni ún. kisadózó vállalkozásként az adóhatóságnál, addig azonban érdemes kiszámolni és fontolóra venni a lehetőségeket. A decemberi döntés meghozatalához segítséget nyújt az adóhatóság, honlapján és telefonon is válaszol a kérdésekre. A kisadózást az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt-k és kkt-k választhatják.

A főállású kisadózók után fizetendő adó havi 50 ezer forint, a nem főállásúak után 25 ezer forint. Ez kiváltja a vállalkozás társasági adóját, valamint a kisadózóként bejelentett magánszemélyek személyi jövedelemadóját, járulékait és a rájuk tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adót, sőt az egészségügyi- és a szakképzési hozzájárulást is.

Ha év közben kiderül, hogy mégsem a kisadózás a legjobb forma, egy bejelentéssel megváltoztatható: a bejelentés hónapjának utolsó napján a kisadózói kategóriába sorolás már meg is szűnik. Ha a kisadózó bevétele végül meghaladja a 6 millió forintot: a 6 millió forint feletti részre 40 százalékos adót kell fizetni.