Csökkentik a nyugdíjakat Japánban

2012.11.14. 12:53

A fogyasztói árak csökkenése miatt két és fél százalékkal csökkenteni kell a nyugdíjakat Japánban - határozott egy parlamenti bizottság szerdán.

Az ellenzék által is támogatott nyugdíjcsökkentés 2013 októbere és 2015 áprilisa között lépcsőzetesen lépne életbe. A terv értelmében az alapnyugdíjat először 666 jennel 64 875 jenre csökkentik, majd a második lépcsőben 1675 jenre növelik az elvonás mértékét.

Habár a bizottság arról is határozott, hogy havi 5000 jenes támogatást vezet be az alacsony nyugdíjú idősek számára, a lépés megfigyelők szerint nagy visszatetszést fog kelteni a szigetország nagyszámú nyugdíjas népessége körében.

A japán alapnyugdíj összegét évente kell felülvizsgálni a fogyasztói árindex változásának fényében. Ugyanakkor a parlament korábban - a méltányosságra hivatkozva - annak ellenére is szinten tartotta a juttatás összegét, hogy a fogyasztói árindex csökkent a szigetországban. Most ezt a helyzetet akarják orvosolni, mert számítások szerint 7 ezer milliárd jen pluszkiadást okozott a költségvetésnek.

A nyugdíjcsökkentésről rendelkező törvényt az eredeti tervek szerint még novemberben jóváhagyja a parlament két kamarája.