Nem rontott a válság a németek nyaralókedvén

2012.11.16. 15:25

Az euróövezeti válság ellenére töretlen a németek utazókedve, az októberben véget ért idegenforgalmi szezonban minden korábbinál többen vettek részt szervezett utazáson.

A német utazásszervezők szövetsége (DRV) szerint a 2011/2012-es szezonban mintegy 40 millióan vettek részt szervezett utakon, ami új rekord, és 3,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A szövetség tagjainak összesített bevétele ugyancsak történelmi csúcsra emelkedett, 24,2 milliárd euró volt, ami 4,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az esős, hideg nyár miatt a belföldi utak területén stagnált a bevétel és az utazók száma. Külföldön továbbra is a Földközi-tenger térsége a legkedveltebb célpont. Az idei szezonban jelentősen nőtt Montenegró, Horvátország és Szlovénia, valamint Spanyolország és Törökország népszerűsége. A legtöbben spanyolországi szervezett úton vettek részt, a második helyen Olaszország, a harmadik helyen pedig Törökország áll.

Tunéziát az arab tavasz miatt az előző szezonban nemigen látogatták németek, az idén viszont ismét többen utaztak az észak-afrikai országba. A Costa Concordia olasz tengerjáró hajó év eleji katasztrófája pedig csak átmenetileg csökkentette a tengeri körutazások vonzerejét, így az utóbbi évek trendjéhez igazodva 10 százalék körüli növekedést mértek ebben a piaci szegmensben, ugyanakkor a folyami hajóutak népszerűsége csökkent - ismertették pénteki sajtóbeszámolók a DRV előzetes adatokon alapuló jelentését.