Változnának a közműadó szabályai

2012.11.16. 17:16

Máris módosítják a közműadóról szóló koncepciót, amit a héten szavaztak meg a képviselők, pénteken a kormány beadott egy törvényjavaslatot, amely több ponton is változtatna az önkormányzatok által kivethető adó szabályain.

A korábbi verzió szerint a közművezeték utáni adó felső mértékét az adóalap minden megkezdett métere után 100 forintban határozza meg. A települési önkormányzat ettől magasabb adót nem, alacsonyabbat viszont megállapíthat. A most beadott változat szerint a közműadó központi adó lesz, a javaslat szerint az adó évi mértéke az adóalap minden megkezdett métere után 100 forint.

Az adó alanya a közművezeték tulajdonosa, aki a szolgáltatásnyújtását lehetővé tévő közművezetékét közterületen, bizonyos esetben magánterületen helyezte el. A törvényjavaslat alapján engedményt kapnak azonban az adó alól az állami és önkormányzati intézmények, 50 százalékos adókedvezményt irányoznak elő azoknak a távközlési szolgáltatást nyújtó adóalanyoknak, amelynek a tulajdonában összesen legfeljebb 100 kilométer nyomvonalhosszú közművezeték áll.

A közműadó korábbi változata is tartalmazta, hogy az adófizetési kötelezettség a megszűnés évének utolsó napjáig tart, abban azonban még szerepelt egy olyan kitétel, miszerint ha a közművezeték az év első felében szűnik meg, a második félévre már nem kell adót fizetni. A pénteken benyújtott javaslat ez utóbbit már nem tartalmazza. A közműadó 2013 januárjában lépne életbe, a második Matolcsy-csomag részét képezi.