Így néz ki a horvát költségvetés

2012.11.19. 19:59

Jóváhagyta Horvátország jövő évi költségvetésének tervezetét a horvát kormány, a büdzsé tervezett hiánya a GDP 3,1 százaléka.  A Slavko Linic pénzügyminiszter által bemutatott tervezet az idei, nemrég módosított költségvetéshez képest mind a bevételi, mind a kiadási oldalon magasabb összegekkel számol.

2013-ban 113,7 milliárd horvát kuna bevétellel számol a pénzügyi tárca, ami az idei, módosított előirányzatnál 3,4 milliárd kunával több. A legnagyobb, 3 milliárdos bevételnövekedést a kormány az áfa-bevételektől várja, amelyek a tervezet szerint jövőre összesen 43,4 milliárd kunát tennének ki.  2013-tól Horvátországban 25-ről 10 százalékra csökken az áfa kulcsa a vendéglátóiparban, de megszűnik az eddig bizonyos termékeknél - például tej, kenyér - alkalmazott nulla százalékos áfa,  5 százalékra emelkedik.

A tervezet 5,8 százalékos növekedés mellett összesen 12,15 milliárd fogyasztásiadó-bevétellel számol: az Európai Uniós követelmények miatt jelentősen növekszik például a dohányipari termékekre kivetett adó.  A büdzsé szerint a kiadások 124,5 milliárd kunát tesznek ki, 4,2 milliárd kunával többet a 2012-es, módosított költségvetésnél. A legnagyobb kiadást növelő tételek elsősorban a hajógyárak adósságának átvállalása miatt megnövekedett kamatterhek, a hajógyárak átszervezésének járulékos költségei, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás után jelentkező EU-költségvetési befizetések. E három tétel összesen 4,6 milliárdot tesz ki.  A legnagyobb, 2,3 milliárdos költségcsökkentés a közalkalmazotti bértételt érintené.

"A kormány alapvető politikája a fejlődés és a fiskális konszolidáció" - idézi a helyi sajtó Slavko Linic pénzügyminisztert, aki szerint a csupán takarékosságra összpontosító kormányzati politika sikertelen lenne, ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedésért is harcolni kell.  A költségvetési tervezetet 1,8 százalék GDP-növekedéssel számolva készítették, míg 2014-ben 3, 2015-ben pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár a kormány. A horvát kabinet az energiaforrások drágulása miatt jövőre 3,5 százalékos inflációt, az azt követő két évben pedig valamivel több mint 2 százalékos inflációt prognosztizál.  A jövő évre tervezett költségvetési deficit közel 1 milliárddal több mint idén, összesen 10,9 milliárd horvát kuna, a GDP 3,1 százaléka.