Ítéletet hirdetnek a Sanader-perben

2012.11.19. 18:37

Zágrábban kedden hirdet ítéletet első fokon a megyei bíróság Ivo Sanader egyesített korrupciós perében, amelyben a volt horvát kormányfőt háborús nyerészkedéssel és kenőpénz elfogadásával vádolják.

A tavaly novemberben kezdődött perben a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) azzal vádolja Sanadert, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként mintegy félmillió euró jutalékot fogadott el a Hypo Alpe Adria banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettől vegyen fel kölcsönt csaknem 10 millió euró értékben, illetve lehetővé tette a bank terjeszkedését Horvátországban.

A másik vádpont szerint a volt kormányfő a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével.  Sanader mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat. Záróbeszédében is megismételte, hogy az egész végrehajtó hatalom tudott arról, miként zajlott az INA részvényeinek eladása és az irányítási jog átadása a Molnak.  Ezzel szemben a vád záróbeszédében kifejtette, hogy Robert Jezic koronatanú, üzletember vallomása mellett számos más bizonyíték is alátámasztja, hogy Sanader elkövette az INA-Mol ügyben terhére rótt bűntetteket, és a volt kormányfő nem csupán nem védte meg az ország érdekeit, hanem eladta azokat. Az ügyészség szerint a Hypo ügyben bemutatott bizonyítékok ugyancsak a vádat igazolják.

Ugyanakkor a védelem záróbeszédében azt állította, hogy Jezic hamisan tanúskodott, mert alkut kötött az ügyészséggel egy őt terhelő ügy miatt. A védők szerint a perben előre eltervelt, koholt vádak alapján ítélkeznek, és a vádakat nem támasztották alá bizonyítékokkal.  Az ügyészség a kiszabható legsúlyosabb büntetést, 15 év börtön kiszabását kérte a volt miniszterelnökre, a védelem pedig a vádlott felmentését.  A Mol már korábban határozottan visszautasította az INA privatizációjával összefüggésben a vállalatot ért gyanúsításokat.