A feketepiacon veszi a csipszet a magyar

2012.11.20. 07:52

Visszaesett a cukros, sós, egészségtelen ennivalók fogyasztása, a költségvetésbe a vártnál kevesebb pénz folyik be az adóból,írja a Napi Gazdaság. Az adatok szerint 15-20 százalékkal kevesebbet adtak el a boltokban azokból a termékekből, amelyekre (hivatalos nevén) népegészségügyi adót kell fizetni.

D MTI20110831025
Fotó: Marjai János / MTI

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének titkára szerint azonban félő, hogy igazából csak a legális kereskedelmet érinti a visszaesés, vagyis nem eszünk kevesebb egészségtelen ételt, hanem a feketepiacon szerezzük be ezeket.

A lap szerint a költségvetésben idénre tervezett 20 milliárd forintos csipszadóbevétel nem teljesül, ennél 1-2 milliárddal kevesebb várható. Felmerült az új típusú energiaitalok bevonása is a népegészségügyi adóba. Ez jelenleg 9 termékre vonatkozik, de tervezik, hogy kiterjesztik más egészségtelen alapanyagokra is. Közben a dánok eltörölnék a zsíradót.

Ebben az országban vezették be elsőként és egyben egyetlenként az Egyesült Államokból indult, hamburgeradóként elhíresült közterhet. A dánok végül a transzzsírokra vetették ki a közterhet. Ezen analógia alapján indult el Magyarországon a népegészségügyi termékadó, amely nem a zsír, hanem a só és a cukor oldaláról közelítette meg a termékek adóztatását.