Magyarországot el kell kerülni

Portfolio
2012.11.20. 17:38

A friss kormányzati adóemelő intézkedések és egyéb okok miatt véget érhetett a magyar részvénypiaci sztori, de számos befektető még optimista és nem veszi észre, hogy "a csillagok kedvező együttállása" nélkül Magyarország a világ egyik legkockázatosabb országa lehet - mutatnak rá a Bank of America Merrill Lynch részvénypiaci stratégái ma kiadott, "Magyarországot el kell kerülni" alcímű anyagukban, írja a portfolio.hu.

A befektetési bank londoni közgazdásza, Raffaella Tenconi ezzel párhuzamosan egy másik elemzést is kiadott ma, amelyben az eddigi 0,8 százalékos jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését 0,3 százalékos recesszióra változtatta. A részvénystratégák megfogalmazása szerint Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy elmarad az EU/IMF hitelmegállapodás és azt hangsúlyozzák, hogy minél tovább húzzuk azt, annál kevésbé áll helyre gyorsan a bizalom, amire egyébként nagy szükségünk lenne.

Matolcsy György
Matolcsy György
Fotó: MTI / EPA

Az elmúlt napokban több, részvénypiaci szempontból kedvezőtlen fejlemény is bekövetkezett Magyarországon, amelyek megerősítik a Merrill stratégiáinak egyébként is negatív ajánlatát a magyar részvénypiaccal kapcsolatban. Emlékeztetnek arra, hogy 2011 során végig negatívan tekintettek a magyar részvénypiaci kilátásaira, ezen csak tavaly decemberben változtattak, amikor azt érzékelték, hogy az ország valóban elkezdett a gyengeségeire fókuszálni és az IMF-fel is felvette a kapcsolatot.

A minapi adóintézkedések alapvetően rontották a magyar piacokról alkotott képüket, mert az új lépések a korábbi átmenetinek hirdetett adókat az eddig hirdetettnél magasabb kulcsokkal tartós elemként beégetik a rendszerbe (bankadó, illetve energiaszektor adóterhelése).

A befektetési bank szakértői természetesen megértik az újabb megszorítások mögött a kormány motivációját is, hogy mindenképpen ki akar kerülni jövőre az uniós túlzott deficit eljárás alól. Megjegyezik azonban, hogy egyáltalán nem biztos: ez valóban be is fog következni.

A befektetési bank részvénystratégái a rossz gazdasági növekedési, a tőzsdei cégek gyenge profitkilátásai, illetve az államadósság leminősítésével és a jegybankelnök-váltással kapcsolatos kockázatok alapján arra utalnak az anyagban, hogy a magyar sztori kifulladhatott.