Mégsem biztos, hogy megadóztatják a spekulánsokat

2012.11.20. 15:40

Változik a tranzakciós illeték értékpapírügyletekre történő kiterjesztésének életbe lépése egy vasárnap benyújtott módosító indítvány révén. Ennek alapján csak akkor vezeti be a kormány 2014-től az értékpapíradót, ha az EU ezt jövőre elfogadja, írja a portfolio.hu.

A tranzakciós illeték hatálya - az Európai Bizottság pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó javaslata nyomán - 2014. január 1-jétől kiterjed az értékpapírügyletekre, ide értve az értékpapírra vonatkozó derivatív ügyleteket is. Az ügylet ellenértékére (értékére) vonatkoztatva az adó mértéke származtatott (derivatív) ügylet esetén a 0,01 százalék, egyéb értékpapírügylet esetén 0,1 százalék.  A vasárnap benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány módosítja a tranzakciós illeték értékpapírügyletekre történő kiterjesztésének életbe lépését.

A módosítás szerint az illeték kiterjesztése az értékpapírügyletekre "az európai uniós szinten harmonizált pénzügyi tranzakciós adóra vonatkozó irányelvjavaslat elfogadását követő naptári év első napján lép hatályba". Vagyis csak akkor vezeti be a kormány 2014-től az értékpapíradót, ha az EU ezt jövőre elfogadja.

A tőzsdék, a tőzsdei szereplők, befektetési szolgáltatók szempontjából mindenképpen negatív hatással járna az adó bevezetése, hiszen akár jelentős forgalomcsökkenést is eredményezhet. A hír ennélfogva egyértelműen pozitív a magyar tőzsde számára - ahol egyébként jó ideje zuhan az azonnali részvénypiac forgalma, mostanra csupán a 2000-es évek elején jellemző szinteket éri el -, az illeték bevezetése ugyanis további érvágás lehet.

Annak is van némi pozitív vonzata, hogy nem egyedüliként vezetjük be az illetéket. Ezáltal mérsékeltebb lehet a forgalom visszaesése, az persze nem mellékes, hogy rajtunk kívül mely országokban vezetik még be az illetéket.