Tovább támadják a magyar különadókat

2012.11.21. 14:25 Módosítva: 2012.11.21. 14:28
Szerdán az Európai Bizottság a második szakaszába léptette a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárást a távközlési különadó (telekomadó), a kiskereskedelmi különadó és az étkezési utalványok ügyében. A Bizottság többek között arra szólította fel a kormányt, hogy módosítsa a különadókat.

Az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozta a kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó novemberi döntéseit. Négy Magyarország ellen zajló kötelezettségszegési eljárást léptetett a második fázisba, vagyis indoklással ellátott véleményt küldött a magyar kormánynak, konkrét határidőket megszabva a válaszadásra. A négy eljárás a telekomadóval, a kiskereskedelmi különadóval, a cafeteriával és megújuló energiákkal kapcsolatos szabályozással foglalkozik.

NGM: Nyitott kapukat döngetnek

"A magyar kormány a kéréstől függetlenül korábbi elhatározásához híven 2013. január elsejével teljes egészében megszünteti az átmeneti jelleggel bevezetett, egyes ágazatokat - így a kiskereskedelmet, és a telekommunikációs szektort - terhelő különadókat. Ugyanakkor a magyar kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal. A kormány az adórendszer átalakítása során emellett olyan adónemek bevezetéséről döntött, amelyek hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik az államháztartást, továbbá illeszkednek azon elképzeléséhez, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmeket terhelő adókról egyre inkább a fogyasztási, forgalmi típusú illetve a káros externáliákat terhelő adókra helyeződjön át" - közölte a tárca szerdán.

A Bizottság a kiskereskedelmi különadó és a távközlési különadó ügyében két hónapot adott a kormánynak a válaszadásra, a cafeteria-ügyben pedig egy hónapos határidőt szabott. Ha nem történik ezekben az ügyekben változás, akkor az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyeket – derül ki az EB tájékoztatásából.

A Bizottság ugyanis ezek az adók diszkriminatívak, méltánytalanul jobban sújtják a külföldi piaci szereplőket a hazaiaknál. Az EU szerint a különadók direkt úgy lettek kialakítva, hogy a külföldieket hátrányosan különböztessék meg, ami ellentétes a letelepedési szabadság uniós alapjogával.

Mindezek közül kilóg kissé a megújuló energia szabályozásunkkal kapcsolatos uniós felszólítás, ott ugyanis2010 vége óta elfejtettük tájékoztatni az EU-t, hogy hogyan sikerült átültetnünk a vonatkozó irányelveket a hazai jogrendbe.

A kötelezettségszegési eljárásokra vonatkozó e havi döntési csomagja keretében az Európai Bizottság keresetet indít azon tagállamok ellen, amelyek nem tettek eleget megfelelően az uniós jog alapján őket terhelő kötelezettségeknek. Ezek a több ágazatra kiterjedő döntések arra irányulnak, hogy biztosítsák az uniós jog megfelelő alkalmazását a polgárok és a vállalkozások érdekében. A Bizottság a mai napon 199 határozatot hozott, köztük 48 indokolással ellátott véleményt, és 7 keresetet indított az Európai Unió Bíróságán, amelyek közül öt pénzügyi bírságot von maga után.