Bürokráciát lát? Jelentse a kormánynak!

2012.11.23. 11:01

Bárki bejelentheti majd, ha ésszerűtlen adminisztrációs megoldásokat, túlburjánzó bürokráciát lát, a kormány honlapján legalábbis hamarosan megteremtik ennek a lehetőségét, közölte Giró-Szász András kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján. Szerinte a kormány már az elmúlt években is sokat tett az adminisztráció egyszerűsítéséért, és ezután is célja, hogy csökkentse a bürokráciát.

A szóvivő szerint „a bankadó örök”, az iparűzési adó, társasági adó, és közműadó szabályai pedig összhangban vannak az európai joggal. „A 2013-mas adórendszer eléri azt a célt, amit a kormány meghirdetett. Egyszerű és áttekinthető adórendszer jön létre” - vélte Giró-Szász, aki szerint  az ideiglenes adókat kivezetik, ezzel állandósul a magyar adórendszer. Szerinte a kormány ezzel minden bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot a kormány száműzött.

A kormányszóvivő elismerte, a politika számtalanszor arra az útra téved, hogy a statisztikai adatok közül azokat preferálja, amelyek számára kedvezőek, a foglalkoztatottsági adatok azonban tényleg önmagukért beszélnek, Magyarországon nőtt a foglalkoztatottság, 160 ezerrel dolgoznak többen, mint a kormányváltáskor.

Az utazási kedvezmények átalakításával kapcsolatban elmondta, jelenleg Magyarországon nagyjából 7 millió kedvezményre jogosult van, vagyis a fogyasztók 70 százaléka nem teljes áron utazik. Szerinte a fejlesztési minisztérium most azon dolgozik, hogy ezt a rendszert összhangba hozza a Széll Kálmán-tervvel.

Giró-Szász András szerint a kormány célja, hogy kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, és erre jó esélyei vannak, Brüsszel elismerte, hogy az ország a strukturális hiányt tekintve is megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megszűnjön ellenünk az eljárás, és ezzel „növekedjen a mozgásterünk”.

A kormányszóvivő sajtótájékoztatóján bírálta Bajnai Gordont és Oszkó Pétert is, hosszan sorolta kiadáscsökkentő, megszorító intézkedéseiket. Szerinte Oszkóék ezekkel együtt sem tudták kezelni az államháztartási hiányt és az államadósságot. „Nem gondolom, hogy két és fél év olyan hosszú idő lenne, hogy el kellene felejteni ezt a gazdaságpolitikát” - mondta Giró Szász.