Ciprus megkapja a trojka mentőövét

2012.11.23. 01:44

Ciprus megállapodásra jutott csütörtök este a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és az eurójegybank (EKB) alkotta trojkával a pénzügyi támogatás feltételrendszeréről - jelentette a CNA görög hírügynökség. Közlése szerint hivatalos bejelentés a későbbiekben várható.

A hír megjelenése előtt néhány órával Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnök azt mondta, hogy küszöbön áll a megállapodás a 17 milliárd eurós mentőcsomagról. A CNA szerint Panikosz Demetriadesz ciprusi jegybankelnök kulcsszerepet vállalt abban, hogy nagy nehézségek árán, két hétig tartó tárgyalások eredményeképpen sikerült nyélbe ütni a megállapodást.

Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország után Ciprus lesz az ötödik eurózónabeli ország, amely pénzügyi támogatást kap a nemzetközi hitelezőktől. A tárgyalások nehezen haladtak előre a trojkával, mert Nicosia túl súlyosnak tartotta a mentőcsomagért cserében elvárt megszorításokat az amúgy is recesszióban lévő gazdaságra nézve.

A Fitch Ratings hitelminősítő szerdán két fokozattal rontotta Ciprus eddig is spekulatív adóskockázati besorolását, egyebek mellett azzal indokolva a döntést, hogy a vártnál lassabban haladnak a tárgyalások a trojkával a majdani pénzügyi támogatás feltételrendszeréről. Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a ciprusi gazdaság tavaly nyáron nem egészen két év alatt másodszor süllyedt recesszióba, és a visszaesés az idén a vártnál is nagyobb ütemben tovább gyorsult. A hitelminősítő előrejelzése szerint a ciprusi hazai össztermék (GDP) az idén 2 százalékot meghaladó mértékben csökken, és a ciprusi gazdaság várhatóan még 2014-ben is recesszióban lesz.

Mindeközben jelentősen romlott az idén az ország költségvetési pozíciója is. Jóllehet a kormány stabilitási programjában 2,6 százalékos idei államháztartási hiánycél szerepel a tavalyi 6,3 százalékos mínusz után, a szeptemberrel zárult kilenc hónapban azonban a hiány már meghaladta a tavalyi azonos időszakban mért deficitet.

A Fitch Ratings mindezek alapján 5 százalékos meghaladó államháztartási hiányt jósol 2012 egészére. A cég alapeseti forgatókönyve az, hogy a GDP-hez mért ciprusi államadósság-ráta - amely tavaly 71,1 százalék volt - 2014-re eléri a 120 százalékot, és ezen a szinten tetőzik.

A költségvetési helyzetet súlyosbítja, hogy a Fitch számításai szerint a három legnagyobb ciprusi bank legalább további 4 milliárd euró - a GDP-érték 22 százalékának megfelelő - tőkejuttatásra szorul.