Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Elképesztő árakat kapunk az ünnepekre

2012.11.26. 07:04 Módosítva: 2012.11.26. 07:10
A tervezett fele termett burgonyából, így hamarosan 200 forint lehet a krumpli kilója; egy éve még 80 forint volt a kilónkénti átlagár. A tej és tejtermékek árát a takarmányok drágulása 15-20 százalékkal növelheti.

Karácsonyra átlagosan 200 forint lesz egy kiló burgonya, és jövő februárra el is fogy a hazai – mondta Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke a Népszabadságnak. A Napi Gazdaság közben arról ír, hogy még idén jelentősen nőhet a tej és tejtermékek ára, így a legolcsóbb tejek literje várhatóan 140-150 forint lesz.

Tavaly ilyenkor még kilogrammonként átlagosan 80 forintba került a krumpli – számol be róla a Népszabadság hétfői száma. A drágulás hátterében az áll, hogy a remélt mennyiségnek csupán a fele termett meg.

A szövetség információi szerint a jövőre elengedhetetlen francia és német import sem lesz olcsó, mert a burgonya kilója mosatlanul nettó 200 forintért érkezhet majd márciustól. A lap szerint, ha ehhez hozzászámítjuk a mosás, csomagolás költségeit, a kereskedelem hasznát és az adót, akkor 2013-ban történelmi magasságokba emelkedik a burgonya ára.

Magyarországon egyre kevesebb burgonya fogy, a KSH adatai szerint tíz éve még 42,6 kilogramm volt az egy főre jutó éves fogyasztás, a legutóbbi, 2010-es mérés pedig már csak 29,1 kilogrammot mutatott. Kecskés Gábor szerint most már ennél is kevesebb fogy, mert a burgonyaszirmot használó chipsgyártók az utóbbi időben kivonultak Magyarországról.

A takarmányárak emelkedése még az idén megjelenhet a tej és a tejtermékek fogyasztói árában, a terméktanács szerint a termelők várhatóan képesek lesznek érvényesíteni a nyár végén prognosztizált 15-20 százalékos emelést - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

Lukács László, a Tej Terméktanács vezetője a lapnak elmondta, a takarmány drágulásának hatása a nyers tejre és a feldolgozott tejtermékekre a novemberben kötött szerződésekben már most érződik. A trend egyértelmű: a következő hónapokban stabil és dinamikus áremelésre kell számítani, azt azonban nehéz megítélni, hogy meddig tart a drágulás, ez ugyanis a takarmányár mellett az esetleges uniós túltermeléstől is függ.

A terméktanács arra számít, hogy a boltok polcairól eltűnnek majd a legirreálisabb árazású, literenként 120-130 forintért kínált UHT-tejek. Ezután a jellemző legalacsonyabb árszint 140-150 forint körül alakul majd, bár a drágulást az év végi ünnepi akciók kis időre enyhíthetik.

A fogyasztói árak várható emelkedése nem meglepő a mezőgazdasági termékek áráról szóló legutóbbi KSH-adatok fényében. A statisztikai hivatal szerint szeptemberben a mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje 20,7 százalékkkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így a január-szeptemberi árnövekedés összességében 10,9 százalékos volt. A növényi termékek ára 26 százalékkal volt magasabb, ezen belül a búza ára átlagosan 32 százalékkal, míg a kukoricáé 26 százalékkal haladta meg a tavalyit.