Így 50 év alatt érjük el a fejlett országokat

2012.11.26. 14:08

Ewald Nowotny az európai gazdasági integrációs konferenciát (CEEI) megnyitó beszédében rámutatott: az euróövezet és a közép-kelet-, illetve délkelet-európai térség gazdasági növekedési üteme közti különbség a korábbi 3-4 százalékpontról kevesebb mint 2 százalékpontra csökkent.

"Ha ez így marad, több mint 50 évbe fog telni, míg a térség eléri az euróövezet jövedelmi színvonalát" - mondta Nowotny, osztrák jegybankelnök. Nyugat-Európa számára pedig már csak azért is fontos a regionális különbségek fokozatos felszámolása Európán belül, mert hosszabb távon ez lesz a növekedés hajtóereje - tette hozzá.

Rossz a kelet-európai intézményrendszer

A bankelnök elmondta, hogy az öt válságév megmutatta, hogy számos gazdasági nehézség a politikai és gazdasági intézményrendszer problémáira vezethető vissza.

"A (...) válság legfontosabb tanulsága az a felismerés, hogy az idegen tőke beáramlásán nyugvó modell hosszabb távon nem tartható fenn" - hangsúlyozta Ewald Nowotny, aki szerint válsághelyzetekben ez a modell nem állja meg a helyét.

Fenntartható növekedési modell kell a térségnek

A térség számos országában lezajló "boom-bust-ciklusok", amikor a gyors fellendülést gyors összeomlás követi, tekintélyes gazdasági költségekkel járnak, és rontják a hosszú távú növekedési potenciált.

"A fenntartható növekedést szem előtt tartva el kell kerülni az erős konjunkturális kilengéseket" - mondta Nowotny, jelezve, az új növekedési modell még nincs meg, azt még ki kell dolgozni.