Megadóztatják a havi törlesztőt is

2012.11.27. 16:39 Módosítva: 2012.11.27. 20:32

A kölcsöntörlesztés nem minősül fizetési műveletnek, de illetékköteles tranzakció lesz jövőre és a főszabály szerinti 0,2 százalékos illeték terheli, közölte az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön után törlesztéskor részletekben, kamatokkal terhelve fizetjük meg az tranzakciós illetéknek hívott új adót.

Illetékköteles továbbá a díj és jutalék felszámítása, amelynek mértéke egységesen 0,2 százalék, és szintén nem minősül fizetési műveletnek. A tárca kifejti, hogy a jutalék- és díjbevétel fogalmát meghatározza a törvény, amely szerint illetékköteles az illeték megállapítási időszakban levont – a hitelintézetek és a pénzügyi vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendelet szerinti – jutalék és díj összege.

A készpénzfelvételre, azaz a bankkártyás készpénzfelvételre is magasabb, 0,3 százalékos illetékkulcsot vetnek ki. Az illetékkötelezettség ugyanakkor nem lehet 6000 forintnál több – hívja fel a figyelmet válaszában az NGM. Így 20 millió forint felett érné meg készpénzt felvenni, itt maximális, 6000 forintos ugyanis a tranzakciós adó, efölött már lineárisan csökken a levonás mértéke.