Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Orbán business schoolt alapítana

2012.11.27. 13:51

Állami és magántőke bevonásával egy budapesti angol nyelvű üzleti felsőoktatási intézmény, egy business school megalapítására tett vállalást Orbán Viktor miniszterelnök a gumiabroncsokat gyártó Hankook Tire Kft.-vel kötött stratégiai partnerségi megállapodás keddi aláírási ünnepségén.

A nyugati egyetemekkel is versenyképes lenne

A kormányfő szerint egy ilyen oktatási intézmény létrehozása közvetlenül hozzájárulhat Magyarország tőkevonzó képességéhez. Erről győzte meg őt a Hankook Tire Kft. ügyvezető igazgatójával az egyezmény parlamenti aláírása előtt folytatott tárgyalás is, ahol arról faggatta Lee Sang Ilt, hogy a termeléssel összefüggő kérdéseken túl mi kellene ahhoz, hogy még vonzóbb legyen Magyarország a külföldi befektetőknek.

A vállalatvezető válaszában kiemelte - idézte -, hogy az angol nyelvű középiskolai oktatás Budapesten kiváló, de "nincsen olyan világszínvonalú, angol nyelvű felsőoktatási intézményünk elsősorban az üzleti életben, tehát nincs igazi, angol nyelvű business schoolunk", amely az itt dolgozók gyermekeinek a nyugati egyetemekkel versenyképes felsőoktatási ajánlat lenne.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a mostani megállapodás aláírása annak is bizonyítéka, hogy a dunaújvárosiak és a rácalmásiak jól dolgoznak a Hankook gumiabroncsgyárában, elmondható, hogy a magyar munkaerő - a betanított munkásoktól a felsővezetőkig - gyorsan tanul, rugalmas és jól alkalmazkodik. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy Magyarország termelési központtá váljon - mutatott rá.

"Minél több cég tekinti Magyarországot hídfőállásnak, annál inkább lehetőségünk van arra, hogy ha sikeresek, akkor a termelésbővítésüket is Magyarországon hajtsák végre, ami azt jelenti, hogy egyre több magyar embernek adnak munkalehetőséget" - mondta a miniszterelnök.

Jelezte, a megállapodás a kutatás-fejlesztés mellett szól a képzésről is, a kabinet ugyanis szeretné, ha a Hankook megőrizné azt a jó szokását, hogy részt vesz a magyar oktatási rendszer működtetésében.

A legjobb gyár lennének

Lee Sang Il beszédében azt mondta, a dél-koreai Hankook Dunaújváros és Rácalmás határában fekvő abroncsgyára hídfőállást jelent az európai piaci terjeszkedéshez, és egyben a cég fejlődésének is fontos mérföldköve. Felidézte, a Hankook Tire magyarországi gyárában több mint öt éve folyik a gumiabroncsgyártás, jelenleg 2200 alkalmazottjuk van, és évente 12 milliónál is több - összesen mintegy 550 féle - abroncsot gyártanak, amelynek 98 százalékát más európai országokba exportálják. Tájékoztatása szerint a koreai dolgozóik számát évente 5-10 százalékkal csökkentik, helyüket pedig a magyar szakemberek veszik át, akikre így egyre fontosabb pozíciók várnak.

A vállalatvezető azt is elmondta, hogy a regionális munkaügyi központokkal és a helyi oktatási intézményekkel együttműködve OKJ-s képzésben mintegy ezer munkanélkülinek szerveztek oktatást, és biztosítottak új munkahelyet.

Közölte, a magyar üzem eddig minden elvárásuknak megfelelt, mégpedig olyannyira, hogy vizsgálják a további kapacitásbővítés lehetőségét. "Hosszú távú célkitűzésünk, hogy gyárunkat a minőség, a belső és külső vevői elégedettség, illetve a hatékonyság szempontjából a világ első számú gyártóegységévé fejlesszük" - zárta szavait Lee Sang Il.

Az Audié jelnleg a legnagyobb céges továbbképző

Fennállásának öt éve alatt Magyarország egyik legnagyobb továbbképző intézete lett a győri székhelyű Audi Akademie - áll az Audi Hungaria Motor Kft. keddi közleményében. A társaság stratégiai továbbképző intézete 93 alkalmazottal és több mint 200 külső partnerrel működik.

A szakmunkások gyakorlati képzése mellett szakmai és nem szakmai tréningek, IT- és menedzserképzések, fordítás-tolmácsolás és idegen nyelv oktatás kapott helyet profiljában - írják, emlékeztetve arra, hogy az intézmény szervezi és valósítja meg az Audi Hungaria győri telephelyének képzéseit.

A cég tájékoztatása szerint 2012-ben az intézmény mintegy 4000 tréninget és szemináriumot szervezett, összesen 25 ezer résztvevővel. Továbbképzési partnerünkkel hozzájárulunk a győri gyár versenyképességének megőrzéséhez, ugyanis munkatársaink szaktudásának és kompetenciáinak erősítése és továbbfejlesztése közös célunk" – idézi a közlemény Rozman Richárdot, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatóját.  • Vennék
  • Bankszámla