A Espírito Santo bankárát tüntette ki Orbán Viktor

2012.11.27. 16:15
Magyarország portugáliai megítélésének javításáért, valamint a magyar–portugál gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséért végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Parlamentben Ricardo Espírito Santo Silva Salgadónak, a Banco Espírito Santo Bank (Szentlélek Bank) alelnökének.

A kormányfő méltatásában kiemelte, Ricardo Espírito Santo Silva Salgado egy portugál bankárdinasztia ötödik generációjának vezetője, a dél-európai ország gazdaságának meghatározó alakja, családjáról pedig "méltán mondhatjuk el, hogy nemzetünkkel, sőt a magyar üggyel nemzedékeken átívelő baráti kapcsolatot ápol". Ezt egyebek mellett azzal magyarázta, hogy a második világháború idején menekülő magyarokat segítettek, és ezt tették 1956 után is.

A ragaszkodás tulajdonsága

A ragaszkodás tulajdonsága a magyar nemzet egyik megtartó ereje: a magyarok kifejezték már ragaszkodásukat alkotmányos berendezkedésükhöz, szabadságukhoz, nemzeti függetlenségükhöz, nyelvükhöz, szövetségeseikhez és a múltukhoz - mondta Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy "ragaszkodunk a fura nyelvünkhöz, a vérzivataros történelmünkhöz, és mindenek felett ragaszkodunk igaz barátainkhoz". Utóbbiak közé sorolta a kitüntetettet és családját.

Olyan bravúrosak, mint mi

A miniszterelnök beszédében emlékeztetett, hogy tavaly a portugál államkötvényekkel együtt az ország pénzintézeteit is a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolták a hitelminősítők, ennek ellenére idén novemberben Ricardo Espírito Santo Silva Salgado bankja állami garancia nélkül sikeresen visszatért a pénzpiacokra, a kibocsátott papírjait pedig túljegyezték. "Mi, magyarok pontosan tudjuk, mekkora szakmai bravúr ez" - mondta.

A bankalelnök beszédében azt mondta, az Áder János köztársasági elnök által adományozott kitüntetéssel nemcsak őt, hanem egész Portugáliát megtiszteli a magyar állam.

Felidézte 2006-os magyarországi látogatását, amikor az Európai Unió még virágzott, ám azóta ez a helyzet gyökeresen megváltozott, "mindannyian zavaros időszakokat élünk át". "Nem szabad visszafordulnunk, hátranéznünk, le kell győznünk a válságot" - mondta Ricardo Espírito Santo Silva Salgado, aki szerint egy erősebb EU-ra van szükség, ezzel párhuzamosan ugyanakkor meg kell őrizni a nemzetek saját identitását.

Emlékeztetett arra is, hogy idén szeptemberben az OTP - amelynek elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor is jelen volt a keddi ceremónián - és a Banco Espírito Santo Bank együttműködési megállapodást írt alá, majd azzal zárta szavait, hogy 143 éves bankjuk továbbra is támogatni fogja Portugália és Magyarország fejlődését.