Még fájnak a Raiffeisennek a magyarok

2012.11.28. 12:25

Az elemzői várakozásokkal megegyező harmadik negyedévi nyereséget ért el a Raiffeisen Bank International: a szerdai közlése szerint a  bankház 141 millió euró konszolidált nyereséget ért el a júliustól szeptemberig terjedő időszakban, többet az előző év hasonló időszaki 130 millió eurónál. A bank által végzett elemzői felmérés alapján szakértők 140 millió eurós eredményt vártak.

A szerda délelőtti kereskedésben mindazonáltal 6 százalékkal estek a bank részvényei, miután a társaság arra hívta fel a figyelmet, hogy a romló kelet-európai gazdasági kilátások hatására romolhat portfoliójának minősége. "Arra számítunk, hogy a nem-teljesítő hitelek állománya enyhén  nő az elkövetkező hónapokban, és arra, hogy a nettó tartalékolási ráta stabil marad, vagy kissé emelkedik" - fogalmazott a bankház eredményjelentésében.

A Raiffeisen Bank International egyben jelezte: Ausztriában és a közép-kelet-európai térségben a bankadó mintegy 160 millió euróval veti vissza idei nyereségét. Ebből az osztrák bankadó változatlan, 104 millió eurós tételt jelent majd, míg Magyarországon a 2011. évi 26 millió euróról 40 millió euróra, Szlovákiában pedig 28 millió euróról 35 millió euróra nő ez a teher.

A magyarországi Raiffeisen Bank 14 millió euró adózás utáni veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a második negyedévi 59 millió eurós veszteséget követően. A januártól szeptemberig terjedő időszakban a magyar leánybank 97 millió euró veszteséget könyvelt el, lényegesen kevesebbet az előző év hasonló időszaki 286 millió eurós veszteségnél.

A működési eredmény - változatlan, 51 millió eurós működési bevétel mellett - a második negyedévi 2 millió eurós nyereségről 3 millió euróra nőtt a harmadik negyedévben.

A magyarországi Raiffeisen mérlegfőösszege az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal 7,4 milliárd euróra nőtt a harmadik negyedévben, míg a hitelállomány 1,1 százalékkal 5,43 milliárd euróra esett vissza. Az összes magyarországi hitelállomány 62,2 százaléka volt devizahitel a harmadik negyedév végén; az arány jelentős mértékben, 5,2 százalékponttal csökkent a júliustól szeptemberig terjedő időszakban.

A magyarországi Raiffeisen Bank hitel/betét aránya tovább csökkent a harmadik negyedében, a második negyedév végi 115,2 százalékról 109,0 százalékra esett vissza.