Díjat kaptak a befektetési alapok

2012.11.29. 09:51

A magyar befektetési alappiac idén ünnepli a 20. évfordulóját, ennek kapcsán a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) és a Portfolio.hu egy közös díjátadó keretében kilenc díjat adott át alapoknak és a szektor kiemelkedő személyiségeinek, közölte a Portfolio.hu.

Elismerést kapott az első magyar befektetési alapot létrehozó alapkezelő; a legmagasabb 10 éves hozamot elért alap, valamint több, az elmúlt időszakban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakember is.

„A magyarországi befektetési alapok az utóbbi 20 évben nagy növekedést tudhattak maguk mögött és mára 3 ezer milliárd forintot meghaladó befektetés-állománnyal a hazai megtakarítási piac jelentős intézményi szereplőivé váltak. Ebben pedig meghatározó szerepe volt annak, hogy a szélesedő termékpalettával párhuzamosan az alapok fokozatosan egyre szélesebb lakossági befektetői kör bizalmát tudták megnyerni" – mondta elVízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke.

A befektetési alapok eddig már egy sor tőkepiaci válságot is sikeresen átvészeltek, jellemző, hogy ezek többször is jelentősen átrendezték az egyes alaptípusok piaci részarányát, de köszönhetően a folyamatos innovációknak, az alapkezelők mindig elő tudtak állni olyan új termékekkel, megoldásokkal, amelyek további lendületet tudtak adni a szektor fejlődésének – tette hozzá Bán Zoltán, a Net Média Zrt., a Portfolio.hu kiadójának vezérigazgatója.

Az évforduló alkalmából a BAMOSZ és a portfolio.hu kilenc kategóriában osztott ki díjakat a szakma képviselői és az alapkezelők között. Az elismeréseket egy öttagú szakmai bizottság döntése alapján osztották ki. A szakmai bizottság olyan jól ismert szakemberekből állt össze, akik alaposan ismerik a szektor múltját és jelenét, ugyanakkor jelenleg nem kötődnek egyik nagy alapkezelőhöz sem.

A zsűri tagjai Holtzer Péter, az Oriens Partnere, korábban az OTP Alapkezelő vezérigazgatója, , Kovács Zsolt, az ING Alapkezelő és az ING Biztosító Zrt. volt vezérigazgatója, Lantos Csaba, a KELER elnöke, üzletember, az OTP korábbi vezérigazgató-helyettese, Szalay-Berzeviczy Attila, a Varsói Értéktőzsde elnöki főtanácsadója, BÉT volt elnöke, és Temmel András, a BAMOSZ főtitkára voltak.

Az első magyar befektetési alap kategóriában a CA Értékpapír Magyar Állami Értékpapírokba Befektető Alap nevében az alapkezelő Pioneer Alapkezelő Zrt nyert.  A legkorábban indult, ma is működő befektetési alap kategóriában pedig az MKB Prémium Rövid Kötvény Befektetési Alap nevében az MKB Alapkezelő Zrt.-t díjazták.

A legnagyobb méretet elért befektetési alap kategóriában az OTP Optima Tőkegarantált Kötvény Alap nevében az OTP Alapkezelő Zrt., a legmagasabb 10 éves hozamot elért alap kategóriában pedig a Concorde 2000 Befektetési Alap nevében a Concorde Alapkezelő Zrt. lett az első.

Az eddigi futamideje alatt a legmagasabb tőkenövekményt elért befektetési alap a Budapest (I.) Állampapír Befektetési Alap nevében a Budapest Alapkezelő Zrt. lett. Az első 10 év legkiemelkedőbb személyiségeként díjat kapott Pohner Anikó, aki 1993-2003 között volt az OTP Alapkezelő vezérigazgatója

A második 10 év legkiemelkedőbb személyiségeként díjat kapott: Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke. A befektetési piac legkreatívabb személyiségének díját: Miszori István, a K&H Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt, volt vezérigazgatója kapta. Életműdíjat kapott továbbá a hazai alapkezelői szektor érdekében végzett tevékenységért Fatér Gyula, a Budapest Alapkezelő vezetője