A kormány döntött, termelő gazdaság leszünk

2012.11.30. 10:50

A válság elleni küzdelemben fontos, hogy a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytat, amit mutat az is, hogy tavaly, idén és jövőre is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány, mondta el Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár a Joint Venture Szövetség konferenciáján.

Szerinte a kormányban meghozták a döntést, hogy termelő gazdaság leszünk, ezért a munka felől áttolták a terheket a fogyasztásra. A mostani munka törvénykönyve is kifejezetten rugalmas, ráadásul európai értelemben is modern.

Az NGM szerinte a támogatások tárházát fejlesztette ki a vállalatok számára, de a keleti nyitás ugyanilyen fontos. Ennek négy pilére van: együttműködés Kínával, a Kaukázus országaival, a rendkívül erős arab tőke és a beruházói pozíciónk megerősítése a Nyugat-Balkánon.

Segíteni kell szerinte a kis- és közepes vállalkozások keleti érvényesülését is, ezért is döntöttek a kereskedőházak megnyitása mellett. A bakui kereskedőház után a moszkvai, pekingi, rijádi intézmények jönnek majd a közeljövőben.

Fontos ugyanakkor a közterhek egyenlőbb elosztása is. Sokan mondták, szerinte, hogy a korábbi megszorítások sikertelenek voltak, hiszen az mutatja a legjobban egy megszorítás sikertelenségét, hogy újabb megszorítás követi. Szerinte, ha nem lett volna jó a kormányzat válságra adott válasza, akkor most nem dolgoznának 160 ezerrel többen, mint tavaly, és nem jött volna 5 millió eurónyi befektetéssel több Németországból.

A legtöbb kritika szerinte a kiszámíthatóságot érte, amit értenek és igyekeznek is segíteni rajta. Szerinte azonban, ha van egy gazdaságpolitikai irányvonal, ami bizonyos nézőpontból előnytelen, az nem kiszámíthatatlanság. A vállalatokkal már negyven stratégiai együttműködést kötöttek, amiből hatot már alá is írtak.

Szerinte a miniszterelnök is eltökélt, hogy a vállalatokra rakódó bürokratikus terheket a legjobban visszaszorítsák. Az Egyszerű Állam program végrehajtásának 2013-ban be kell fejeződnie. Ez 500 milliárd forintos megtakarítást okozhat majd a vállalati szférának. Szijjártó elmondta azt is, hogy a konzultációra és a közös munkára ők kifejezetten nyitottak, sőt, kérik is azt.