Többlet a külkereskedelmi mérlegben

2012.11.30. 09:56

Szeptemberben a kivitel üteme néhány tized százalékponttal felülmúlta a behozatalét, derül ki a KSH adataiból. A hónapban az export volumene 4,9, az importé pedig 5,8 százalékkal esett a tavalyi bázishoz képest, míg euróban számolva a kivitel 4,2, a behozatal pedig 4,7 százalékkal lett kisebb.

Január-szeptemberében a termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 5,8, az im­port­ban 7,6 százalékkal emelkedett 2011-hez képest, azaz a cserearány 1,7 százalékkal romlott. A forint eközben a dol­lár­hoz képest 18, az euróhoz mérten 7,4 százalékkal gyengült.

A most publikált részletes adat szerint szeptemberben a kivitel 1937 milliárd forintot (6,86 milliárd euró), a behozatal 1722 milliárdot (6,11 milliárd euró) tett ki. A tavalyinál gyengébb szeptember eredményeként az idei első kilenc hónapban a kivitel euróalapon csupán 0,5 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,7 százalékkal lett nagyobb, az eltérő bázis miatt azonban a mérleg havi többlete 751 millió euró lett (az előzetes adat 739 millió euró volt) − szemben a tavaly szeptemberi 753 millióval. Idén január−szeptemberben a külkereskedelmi többlet 5,43 milliárd eurónál tart, ami 61 millióval alacsonyabb a 2011-es azonos időszakinál.

A gépek kivitelének volumene 2,4 százalékkal volt kevesebb, míg a behozatalé 0,6 százalékkal volt több, mint 2011 első kilenc hónapjában. A híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportja a negyedével csökkent, melyet a mobiltelefon és alkatrészei kivitelének visszaesése számottevően befolyásolt (Nokia-hatás). Ezt nem tudta ellensúlyozni a közúti jármű, valamint a villa­mosgép, a villamos készülék és műszer kivitelében mindhárom negyedévben regisztrált volumenbővülés sem.

A feldolgozott termékek exportja és importja 7,8, illetve 4,2 százalékkal haladta meg a tavalyit. Ezen belül tíz százalékot meghaladóan bővült a gyógyszerek, a tudományos ellenőrző műszerek és a szerves vegyi termékek ki­vitele. Átlagon felüli növekedés volt a járműipari meg­ren­delésekkel kapcsolatos gumigyártmány mindkét irányú forgalmában.

Az energiahordozók importja - az árak 20 százalékos növekedése mellett - az év első kilenc hó­nap­jában 4,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2011-ben: a kőolajé csaknem tizedével esett, de a gázé sem érte el a tavalyit.

Az élelmiszerek exportvolumene 7,6 százalékkal nőtt, míg az importé 6,3 százalékkal csökkent idén eddig. Az időszakon belül a kivitel bővülése a második és harmadik negyedévben is számottevő volt, míg az importnál fokozatos csökkenést regisztrált a KSH. A tavalyi termés nyomán sok ga­bona és gabonakészítmény hagyta el az országot, de kétszámjegyű bővül volt az állati takarmány kivitelében is, ugyanakkor a hús és húskészítmény kivételével a jelentősebb árucsoport behozatala elmaradt a 2011-estől.