Külföldi zugárusokra csapott le a NAV

2012.12.01. 09:28
Nem bírták a versenyt a kiskereskedők a nyíregyházi piacon tömegesen megjelenő feketeárusokkal. Az adóhivataltól kértek segítséget, a NAV más hatóságok munkatársaival kiegészítve hatvanfős kommandót küldött ki.

Adóellenőrök, pénzügyőrök, adóvégrehajtók, élelmiszerbiztonsági felügyelők 60 fős csapata razziázott a napokban az ország második legnagyobb piacán, Nyíregyházán, közölte az adóhivatal szombaton.

A NAV felidézte: a kereskedők az elmúlt időszakban többször hívták fel arra az adóhatóság figyelmét, hogy egyre nehezebben boldogulnak az engedély nélkül árusító külföldi zugárusok, házaló kereskedők miatt, akik ráadásul gyakran ellenőrizetlen, vagy kétes minőségű termékeket forgalmaznak. A szomszédos országokban fokozatosan romló szociális helyzet azonban egyre nagyobb tömegeket ösztönöz arra, hogy házaló, vagy kipakolásos jellegű értékesítéssel, Magyarországon tegyenek szert jövedelemre.

A megyei adóigazgatóság, vám- és pénzügyőr igazgatóság és a kormányhivatal munkatársai ezért tervszerűen - a több száz árus közül - a külföldi árusokat ellenőrizték.

A NAV közleménye szerint „a kínai kereskedőkről tudható, hogy a fővárosban bejegyzett cégek égisze alatt árulnak a nyíregyházi piacon. Budapesti székhelyükön fellelhetetlenek, így többük esetében az adóhatóság teljesen sikertelenül kísérletezett felhalmozott adótartozásaik beszedésével. Ugyanakkor a nyíregyházi piacon több millió forintos nagyságrendű árukészlettel gazdálkodnak. Az akció ideje alatt foglalásra sehol sem volt szükség, a kínai árusok a helyszínen több mint 4,5 millió forint adótartozást fizettek ki a végrehajtóknak”.

Az adóellenőrök ukrán, román és lengyel zugárusokat is vizsgáltak, akik egyike sem készült fel a nyugtaadásra, adófizetésre pedig még annyira sem. A helyszínen csaknem 1 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök, amelyet azonnal meg is fizettek.

Az akció során a megyei kormányhivatal élelmiszerbiztonsági szakigazgatási szerve másfél mázsa, külföldi élelmiszert foglalt le, melyek belföldi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek.

A hazai, regisztrált kereskedők részéről az akció a helyszínen nagyon pozitív fogadtatásban részesült. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elkövetkező időben is fokozott figyelmet fordít azokra a külföldiekre, akik az adófizető hazai kereskedők és a költségvetés kárára egyaránt „feketéznek”.