Boldogok a befektetők

2012.12.04. 16:40
A vártnál kedvezőbb feltételekkel bejelentett görög államkötvény visszavásárlási terv általános vásárlási kedvet váltott ki az eurózóna perifériájához sorolt állampapírpiacokon, amely oda vezetett, hogy kétéves mélypontra bukott az olasz 10 éves államkötvény hozama és a spanyol társa is sokat süllyedt. Mindez másfél hónapos csúcsra hajtotta az eurót a dollárral szemben. A remények szerint viszonylag sikeres görög kötvény-visszavásárlás növeli az esélyét annak, hogy a dél-európai állam különösebb problémák nélkül megkapja a következő, életmentő nemzetközi hitelrészletet, ez pedig a részvénypiacokon is fokozza a kockázati étvágyat. A német DAX-index ezzel párhuzamosan továbbra is másfél éves csúcsa körül mozog.

A görög adósságkezelő hétfőn bejelentette a magánbefektetők kezében lévő mintegy 61,5 milliárd eurónyi állampapír részleges visszavásárlásának feltételeit, amely az előzetes jelzéseknél (a november 23-i záróárfolyamoknál) 4-10 százalékkal jobb visszavásárlási árfolyam kondíciókat tartalmaz, írja a Portfolio.hu.

A Financial Times mai cikke szerint a hedge fundok (akiknek kb. 21 milliárd eurónyi papírjuk lehet) akár 60-70 százaléka is részt vehet a visszavásárlási procedúrában, igaz a görög adósságkezelőnek csak 10 milliárd eurónyi kerete van erre. A sikeres kötvényvisszavásárlási művelet előfeltétele annak, hogy a nemzetközi szervezetek kifizessék Görögországnak az életmentő következő hitelrészletet.

Kedvező hangulatot hozott

A vártnál jobb visszavásárlási feltételek, illetve a viszonylag élénk részvételi érdeklődés általánosan javította a vásárlási kedvet az eurózóna perifériájához tartozó kötvénypiacokon. Ennek jeleként mára 5,22 százalék körülig süllyedt a spanyol 10 éves államkötvény hozama, ami tavasz óta a legalacsonyabb. Olasz társa pedig 4,4 százalék körül jár, ami 2010 novembere óta a legalacsonyabbnak számít. A 10 éves olasz kötvényhozam német feletti felára idén tavasz óta először süllyedt 300 bázispont alá.

Az eurózóna perifériájához sorolt országok 10 éves kötvényhozamainál általános csökkenő tendenciáról beszélhetünk főként az utóbbi 2-3 hónap alapján. Ez részben azzal függ össze, hogy a politikai akarat nyomán Görögország (egyelőre) bizonyára az eurózóna része marad, az Európai Központi Bank pedig készenlétbe helyezte a korlátlan méretű (sterilizált) kötvényvásárlási programját.

Csökkenő kockázati megítélések

Ezek a fejlemények alapvetően mérsékelték a rendszerszintű kockázatokat az eurózónában (a széteséssel kapcsolatos félelmeket mérsékelték), ez pedig a nulla százalék közeli fejlett állampapírpiaci hozamkörnyezet mellett érthetően vevőket csalogatott az eurózóna periféria kötvénypiacaira.

A periférián mutatkozó kötvénypiaci optimizmus mellett a részvénypiacokon is jókedv látszik a görögök rendeződni látszó sorsa miatt is. Ennek jeleként a német DAX-index tegnap másfél éves csúcsra ért 7500 pont közelében és ma is járt 7450 pont felett.