Matolcsy: Jövőre vége a túlzottdeficit-eljárásnak

2012.12.10. 10:02

Az országgyűlés költségvetési és számvevőszéki bizottsága hétfőn tartja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatását. A meghallgatást külön érdekessé teszi, hogy a parlament, amely elvileg nyáron egyszer már elfogadta a jövő évi költségvetést, hétfő délután és este tartja az azóta három megszorítócsomaggal életszerűbbé faragott tervezet záróvitáját, majd kedden el is fogadják a költségvetési törvényt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 7% valóban alacsonyabb, mint a 10% körüli szinten kibocsátott papíroké - de az akkor kibocsátott papíroké most is 10%, az beépül az adósságtörlesztésbe, tette hozzá Veres János.

  • 2008 végén, de a kormány akkor fájó ellenszélben dolgozott, mert nem kapott támogatást az ellenzéktől, szomorkodik Veres János. Szerinte a hiány- és adósságcsökkentés most is jó, de rendkívül fontos, hogy a nagyon dicsért új adórendszer hatása az alacsony beruházási ráta és a nem megfelelő foglalkoztatás.

  • Ez azért van, mert az adórendszer átalakításával olyan szektorokat sújtanak különadókkal, amelyek eddig beruháztak, most nem teszik. Az MSZP már a különadók parlamenti vitájában szólt, hogy ez így lesz, és Veres szerint több év kell ahhoz, hogy visszatérjen a beruházási kedv. "Tévedés, és a mi tévedésünk is volt, amikor azt hittük, hogy tb- vagy adócsökkentéssel növelhető a létszám".

  • Csak sajnos az inflációban, ami semmiképpen nem pozitív. És ez nagyrészt az adóváltozásoknak is a következménye, mondta Veres, aki megismétli Puch László korábbi szavait: a rezsicsökkentés ellenére a kormány 2013-ra az áfbevételek emelkedésével számol.

  • Illetve a saját volt kormányzati időszakáról, de ennek nem most van itt az ideje, mondja Veres.

  • Nem irigyli a minisztert, az államtitkár, de még magukat sem, mondja a fideszes politikus. Szerinte az a helyzet állt elő, hogy tűz van, amit el kel oltani. "És akik a tüzet okozták, most kívül állnak, és pocskondiázzák a tűzoltókat". A tűz egyébként még egész Európában lobog, de legalábbis parázslik.

  • A legjobb jó szándék mellett is előfordulnak hibák, de az a legdurvább, hogy a gyújtogató kiabál a leghangosabban, és ehhez még nemzetközi sajtótámogatása is van. Babák szerint a parlamenti képviselők szakmai tapasztalatát össze kellene rakni. Elismeri, hogy magas az infláció, ami fojtogatja az országot. "Csak nem kiabálni kellene, és acsarkodni, hanem okos, értelmes javaslatokkal előállni".

  • De mire jó az, kinek lesz attól jobb? - kérdezi Babák Mihály.

  • De hát kénytelen, mondja Babák Mihály, és felsorolja, milyen is volt a helyzet 2010-ben, illetve azt megelőző években. Az elmúlt nyolc év morális vesztesége, a munka megbecsülésének a leépítése volt a legnagyobb baj.

  • Mármint a túlzottdeficit-eljárásból, ami szintén az elmúlt nyolc év felelőssége. Ebben is csak kármentés folyik, mondja Babák. "Ez persze konfliktusok tárgya, mert nem tudunk többet adni", de akkor rengeteg pénzt veszítenénk, ha nem kerülnénk ki az eljárás alól.

  • azt mondja, hogy az több, mint az összes egészségügyi kiadás. Ha ez nem a hitelezőkhöz menne, hanem az egészségügybe, milyen haszna lenne annak, amit elkótyavetyéltek.

  • legyenek konstruktívak, ha már meg is világosodtak a nyolc év után, mondja Babák Mihály.

  • Nem az a kérdés, miért vette meg az állam a Mol-részvényeket, hanem az, hogy miért adták el? - vág vissza Babák Mihály a visszatérő molozásra. Azt, hogy kik és mikor adták el, nem említi.

  • "Nem az a kérdés, hogy olcsó volt-e az IMF-hitel, hanem az, hogy milyen ára volt" - mondja Babák.

  • A Mol többségét 1998 és 2002 között adták el, mondja Puch László, amire a kormányoldalon lehazugozzák.

  • Az első, 10%-os Mol-pakettet egyébként 2000-ben vette azt OMV. A további nagyjából 12 százalékot 2007-ben, ezek kerültek a kezébe, majd azt továbbadták az oroszoknak, az OMV tulajdonszerzését a kormány ellenséges felvásárlásnak minősítette.

  • Mármint Matolcsy Györgyöt szekírozni, de a miniszter személye az LMP-politikus szerint teher az országnak, és aki szerint a kormányoldal vak lóként, gondolkodás nélkül követi ezt a gazdaságpolitikát. "Gabika, te beteg vagy" - reagált erre Babák, aki korábban leperverzezte az ellenzéki képviselőt.

  • A teremből előbb Babák, aztán Vágó Gábor is távozott, majd a képviselők többsége követte őket.

  • De nem hallottuk, miről beszélnek. Viszont Babák Mihály megnyugtatta Veres Jánost, hogy három dologban egyetértenek. Folytatódik az ülés.

  • De nem a szünetben, hanem még előtte. A fideszes politikus szerint néhány éve még meg lehetett volna kérdezni, hogy Veres a magyar oldalon áll-e vagy a bankok és a multik oldalán. Ma már nem, tudja a választ. A bankok és multiké oldalán, amelyek kirabolták az országot.

  • Márpedig Puch László ezt tette, mondja Font Sándor. A Mol-privatizációt említi. "Önök 2004-ben és 2005-ben adták el Londonban úgy, hogy magyar kisbefektető nem is férhetett hozzá". És nem értesítették a befektetőket, hogy a veszteséges gázüzletágat kiszervezik. Egy nem látható befektetői csoport járt jól. "Osztrák, majd rendkívül érdekes módon orosz kézbe került" utána a csomag. Aki kicsit aggódik az ország jövőjéért, az pontosan látja, hogy a gazdasági szektor nemzetközi szereplőitől függetlenedni kell.

  • A Fidesz-frakció eldöntötte, hogy nem fognak ilyet bevezetni. Nem kell a nyíltszínű hazudozás Font Sándor szerint.

  • Volt nagyon nehéz időszak, de aztán elindult lefelé, 300 pont alatt is volt a cds-felár, és bár most magasabb, ekkora bizalmi növekedést egy ország sem tudott elérni - mondja Font Sándor. Jobbak vagyunk a portugáloknál, spanyoloknál, görögöknél, egy szinten vagyunk az olaszokkal,. Szerinte Puch ebben is hazudott, "elnézést, hogy közbekiabálva szisszentünk fel".

  • Puch László visszavág, felidézi, hogy a tandíj ügyében volt egy népszavazás, és bár most másként hívják, mégis csak van tandíj. És szerinte a Fidesz a Horn-kormány idején támogatta a Mol-privatizációt - ami szerinte sem volt hibátlan -, konszenzus volt az egész energiaszektorról. De aztán azt mondja, mégsem érdemes azzal foglalkozni, hogy ki hazudik. A Molról csak azért beszélt, mert a kormány jön mindig az eltőzsdézett vagyonokkal.

  • Nem az államosítás, és nem is a privatizáció volt az. Ami a baj, az, hogy az országból elvándorlás van, elmennek az emberek és nem jönnek a befektetők sem. És jól hangzik, hogy jobbak vagyunk a portugáloknál, de nekünk nem ők az ellenfeleink, hanem a szlovákok, lengyelek, csehek. Nézzük még a mi utolsó két évünket és az övéket! - mondja, megjegyezve: most már lassan 3 éve van hatalmon ez a kormány, meg lehet nézni, ezalatt mi történt azokban az országokban, és mi itt.

  • - mondta Ékes József (Fidesz) a pozitív irányú változásokról, főleg a kkv-k helyzetét érintőkről és a foglalkoztatás javításáról. És mi a helyzet a beruházásokkal? Az, hogy 2004-2010-ben nem termelő beruházások voltak, hanem kereskedelmi beruházások. Ez tette tönkre az országot. Ékes József szerint a sok új áruház miatt adósodtak el a magyarok 2005-2006-ban, mert mindenki boltba akart menni, vásárolni akart.

  • Méghozzá nagyon gyorsan, mondja Ékes József, aki szerint már csak ezért sem ártana egy kis szerénység a szocialistáktól.

  • Az önkormányzatok 1400 milliárdjából ennyit vesz át az állam idén és jövőre, ehhez is pénz kell ám, figyelmeztet Ékes József, aki szerint 1,1 millió családot belehajszoltak a hitelfelvételbe.

  • Érdemes volt Babák Mihálynak szünetben barátkoznia Veres Jánossal, az MSZP-s most megdicsérte a szarvasi önkormányzat gazdálkodását. Azt viszont nonszensznek nevezte, hogy a hitelbe hajszolták volna a magyarokat, és azt is, hogy a boltok miatt ment tönkre a könnyűipar, "azt a durva minimálbér-emelés tette tönkre."

  • Veres János visszautasítja Font Sándornak azt a szerinte aljas vádját, hogy nem a magyarok oldalán áll, "ön sem nagyobb magyar, mint én". Nem tett olyan kijelentést, hogy kik a védendők, nem beszélt az adólépések veszteseiről, csak azt mondta, hogy ezek miatt az adólépések miatt elmaradnak beruházások.