no

Lefújták a kétmilliárdos mentőtendert

2012.12.13. 07:56
Az Országos Mentőszolgálat a túl magas árajánlatra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította a mentésirányítási rendszer fejlesztésére kiírt, nettó 2,27 milliárdos közbeszerzési eljárását.

Több hónapos procedúra után végül eredménytelenné nyilvánította az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a mentésirányítási rendszerének megvalósítására és bevezetésére kiírt közbeszerzési eljárást - értesült a Napi Gazdaság. Az indoklás szerint azért nem választottak nyertest, mert az összességében legelőnyösebb ajánlatot benyújtó ajánlata is drága volt. Az OMSZ ugyanis eredetileg 2,269 milliárd forint szánt az egészre, de az említett ajánlattevő nettó 2,328 milliárd forintot kért.

A közbeszerzésen a Getronics, az Invitel, a T-Systems és a Bull−Enterprise konzorcium tett érvényes ajánlatot, s közülük − szakmai szempontból és árajánlat tekintetében − a legelőnyösebb ajánlatot az Invitel nyújtotta be. De még ez is meghaladta az OMSZ rendelkezésére álló forrásokat.

Lehet ennél olcsóbb?

A különbség, 59 millió forint, annak fényében nem tűnik soknak, hogy a pályázók az első körben még 5−7 milliárdos ajánlatokat tettek, amit a tárgyalások során jelentősen csökkentettek, s ezzel párhuzamosan esetenként a tartalmon is módosítottak. A lap korábbi információi szerint a legdrágább, hétmilliárd forint körüli ajánlatot a Siemens megoldását szállító Enterprise és a Bull konzorciuma nyújtotta be, később azonban 4,6 milliárdra csökkentette az összeget, ami így is csaknem duplája az OMSZ elvárásának.

Most új közbeszerzés jön. Az uniós támogatás felhasználásának határidejét így valószínűleg meg kell hosszabbítani, hogy a megvalósítás és az elszámolás 2013 végéig megtörténjen. (A most eredménytelennek nyilvánított, még március végén kiírt tender szerint a szerződés teljesítésének határideje 2012. december 31. lett volna.)

A mentésirányítás és a vállalatirányítás fejlesztésére összesen bruttó 4,1 milliárd forint (3,5 milliárd, illetve 591 millió forint) van, ezt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés finanszírozza.

Mit kell fejleszteni?

Leginkább azt, hogy a sürgősségi ellátás egyenlőtlenségeit csökkentsék, a helytől és időtől függetlenül, egységesen magas színvonalú szolgáltatást biztosítsanak a rászorulóknak. További cél a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának legalább 7 százalékos javítása. A kiemelt projektek végcélja (más fejlesztések megvalósításával együtt) a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának 90 százalék fölé emelése.

Az OMSZ rendszerét a tervek szerint integrálják az egységes európai segélyhívószámra (112-es segélyhívó) épülő Egységes Segélyhívó Rendszerbe (ESR), ez a magyarországi készenléti szervek segélyhívásait fogadja.