Bukhatjuk a Vodafone beruházását

2012.12.14. 16:11

A stratégiai megállapodások, amelyeket a cégek a kormánnyal kötnek, nem adnak eszközt arra, hogy a vállalatok hassanak a kormány gazdaságpolitikájára, amely időnként kimondottan bünteti őket, idézi a Wall Street Journal Beck Györgyöt, a Vodafone Magyarország elnökét.

Beck szerint a megállapodások tartalma nem világos, és nincs olyan fórum, ahol meg lehetne tárgyalni a távközlés aktuális kérdéseit, a kormány adóintézkedései súlyosan érintik a szektort, nincs érdemi párbeszéd a felek között. Többek közt ez is az oka annak, hogy a Vodafone IT-központját várhatóan nem Magyarországon, hanem Romániában, kedvezőbb adózási környezetben hozza létre.

A Vodafone elnöke emlékeztet a közműadó és a telefonadó iparágat érintő negatív hatásaira, szerinte a távközlési cégek fontos szereplői a magyar gazdaságnak, a GDP tíz százalékát adják.

Korábban a Dow Jones számolt be arról, hogy a Vodafone Indiából áthelyezné az IT szolgáltatói központját vagy Romániába vagy Magyarországra. A Vodafone Magyarország szerint az adókedvezmenyek miatt Románia nagyobb esélyekkel pályázik a beruházásra, a tárgyalások azonban még folyamatban vannak.