Jövő héten csökkenhet a dízel ára

2012.12.15. 08:56

Vegyes mozgással zárták a hetet a finomított termékárak, így jó eséllyel legfeljebb a dízel ára csökkenhet jövő héten. A forint hatása ezúttal elenyésző, nem mozdult a dollárral szemben. A portfolio.hu kalkulációja szerint a dízel esetén is legfeljebb 3-4 forintos árcsökkenés képzelhető el.

Alig változott a Brent árfolyama a héten, a fekete arany árfolyama a 106-108 dolláros dolláros szintek között mozogva cserélt gazdát a világpiacon. Olyan hír, mely erről a szintről érdemben elmozdíthatta volna a jegyzést a héten sem érkezett, ennek megfelelően a finomított termékárak is mérsékelten mozogtak.

A finomított termékárak dollárban mért jegyzésárai vegyesen mozdultak a héten, a benzin esetében 0,5 százalékos volt az emelkedés, a dízelnél 1,3 százalékos visszaesés volt.

A forint a múlt heti 217,2-es átlagos szintekről a héten 217,1-ig erősödött a dollárral szemben, ami nem befolyásolja a dollárban mért elmozdulások mértékét. A dolláros átlagárak elmozdulása így pontosan megegyezik a forintos elmozdulással. Ezek alapján benzin 0,5 százalékos emelkedése mellé a gázolaj 1,3 százalékos forintban mért csökkenése párosul.

A portolio szerint csak a gázolaj esetén kerül majd sor árelmozdulásra a hazai kutakon. Itt literenként 3-4 forintos árcsökkentésre kerülhet majd sor.