Regling: Pár év van hátra a válságból

2012.12.15. 13:39

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) mentőalap igazgatója, Klaus Regling szerint már csak pár év, és túl leszünk az euróövezeti válságon - írta a német Focus online hírportál.

Klaus Regling a portálnak adott interjúban azt mondta: "szép eredményeket értünk már el, még két-három év, és az összes euróövezeti országnak három százalék alatt lesz a GDP-arányos költségvetési hiánya és a legjobb úton haladnak majd a nullszaldós költségvetés felé.

A versenyképesség terén is szépen hozzák be lemaradásukat azok az országok, amelyek az elmúlt évben nagy visszaesést szenvedtek el". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a görögországi fejleményekről alkotott korábbi elképzelések túl optimistának bizonyultak.

Klaus Regling felhívta a figyelmet arra, hogy Olaszországban veszélyt jelenthet az adósságszolgálati válság rendezésében elért eredményekre egy esetleges politikai visszarendeződés. "Mario Monti miniszterelnök reformpolitikája sikeresen csökkentette a kamatokat, ezt azonban nem szabad adottságnak tekinteni. Egy politikai fordulat pillanatok alatt meg tudja semmisíteni az elért eredményeket" - mondta.