Mindenki szabadulna a forintjától

2012.12.17. 12:44 Módosítva: 2012.12.17. 13:19
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Rosszul kezdte a hetet a forint a devizapiacokon: az euróval és a svájci frankkal szemben is már a reggeli órákban gyengülni kezdett, de délben hirtelen megzuhant az árfolyama. Fél egykor az euró már több mint 287 forintba került, napi csúcsát 287,23 forinton érte el. Az uniós deviza árfolyama december elejéig hónapok óta stabilan a 278-282 forintos sávban volt, és az elmúlt napokban is csak 284 forintig emelkedett.

    Az euró napon belüli gyengülése 1,2 százalékos, mivel a hétfői kereskedést 283,74 forinton kezdte. Ez nem vészesen magas érték, ám lényegében percek alatt történt a zuhanás: délben még kicsivel 285 forint alatt volt az árfolyam, majd félóra alatt több mint két forintot drágult az euró. Legutóbb szeptember elején volt a mostani szinten az euró árfolyama, vagyis negyedéves mélypont közelében van a forint.

    teletrade

    Hasonló, de még látványosabb mozgás ment végbe a svájci frank árfolyamában is – miután a frank-euró árfolyama csak kis mértékben változott –, ugyanis a reggeli 234,7 forint alatti szintről 237,81 forintig drágult a svájci pénz. Ez azt jelenti, hogy a frankkal szemben csaknem 1,4 százalékos a forint gyengülése. A dollár 215,19 forintról 218,26 forintra drágult, ami több mint 1,4 százalékos árfolyamváltozás.

    Kolba Miklós, az ING Bank kereskedője a Portfolio.hu-nak azt mondta, hogy feltehetőleg két tényező miatt gyengül látványosan a forint. Egyrészt a JP Morgan londoni elemzői friss ajánlásukban 299 forintos euróárfolyamot jeleztek előre, melynek következtében a külföldi befektetők longolni kezdték az EUR/HUF árfolyamát. Másrészt a márciusi jegybankelnökváltással kapcsolatos aggodalmak is felerősödtek.

    Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta, hogy egy stratégiai szövetséget szeretnének kötni majd jövő tavasszal a Magyar Nemzeti Bank új vezetésével. „Ma a lehetségesnél kisebb az együttműködés. Egyetlen dolog hiányzik: a bankrendszer segítse a kormányt a növekedési fordulatban. A jegybanknak legalább 12-16 olyan eszköze van. Ilyenekkel él az EKB, a Fed vagy a BOE. Tudja használni ezeket az eszközöket, hogy közben az infláció felett őrködjön” – mondta a miniszter, akit az MNB-elnöki poszt egyik komoly várományosaként emlegetnek (bár az interjúban úgy fogalmazott, hogy a megbízatásra még nem kapott felkérést).