Nyitottabb lesz a kínai tőkepiac

2012.12.17. 10:44

Eltörölte a külföldi intézményi befektetők számára megszabott korábbi tőkepiaci befektetési plafont Kínában a devizapiaci felügyeletért felelős szabályozószerv, a SAFE.

A szervezet honlapján közzétett új szabályozás értelmében a külföldi szuverén befektetési alapok, központi bankok és monetáris hatóságok mostantól felső korlát nélküli tőkepiaci befektetéseket eszközölhetnek a kelet-ázsiai országban a kvalifikált külföldi intézményi befektető (QFII) nevet viselő program keretein belül. Előzőleg egymilliárd dollár volt a lehetséges legmagasabb érték. A lépésre azután került sor, hogy több külföldi intézményi befektető - így például az Egyesült Arab Emirátusok szuverén befektetési alapja, a Kuvaiti Befektetési Hatóság, valamint a katari állami befektetési ügynökség - is jelezte: egymilliárd dollárt meghaladó értékű befektetési lehetőség iránt érdeklődik.

A külföldi intézmények számára a kínai részvény- és kötvénypiaci befektetéseket lehetővé tevő QFII programot 2003-ban indították el. Az intézmények számára kiadható összkvóta értéke jelenleg 80 milliárd dollár, amiből november végéig 36 milliárd dollár kelt el. Idén az első nyolc hónapban 72 külföldi vállalat kapott kvótát 9,18 milliárd dollár értékben, miközben számuk tavaly egész évben csak 29 volt.

Bár a program egyre népszerűbb, a vele kapcsolatos szabályok és előírások pedig egyszerűsödnek, a külföldi befektetők szerepe még mindig nagyon csekély Kínában: jelenleg az összes nemzeti valuta alapú értékpapír csupán 1 százaléka van külföldi tulajdonban, míg Dél-Koreában például 36 százalék ez az arány.