290 forint fölé ugrott az euró

2012.12.18. 07:00 Módosítva: 2012.12.18. 09:39
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Megrogyott hétfő délután, és kedd reggelre sem tudott magára találni a forint árfolyama. Az euró hétfőn napközben a reggel 283-284 forint közötti szintről 287, majd az esti órákban 288 forint fölé drágult, és ezen a szinten kezdte a keddet is. A Buda-Cash adatai szerint kedden kora reggel 288,03-288,1 között mozogtak jegyzések.

    Kora délelőtt tovább gyengült a forint, 9 óra körül az euró árfolyama átlépte a 290-es szintet, 290,23 forintig drágult, igaz, csak átmenetileg, és onnan visszatért 288,6 forint környékére. A dollár és a svájci frank is maradt a hétfőn elért magas árszintek közelében. A dollár 218,7-218,8 forint között, míg a frank 238,4-238,5 forint volt kedden kora reggel; a dollár kissé olcsóbb lett a hétfői kora esti 219-es szintnél. Délelőtt a frank 240 forint fölé, míg a dollár 220 forintig drágult.

    A jegybank monetáris tanácsa kedden kamatdöntő ülést tart. Az általános várakozásokban újabb kamatcsökkentés szerepel – ezzel 5,75 százalékra mérséklődhet a kamatszint –, de lehetséges, hogy a kamatdöntő testület a most már majdnem öthavi mélyponton lévő forint miatt most mégsem változtat (az euró legutóbb július második felében volt ilyen drága).

    Mindennemû piaci pletyka, híresztelés helyett egyszerûen év végi pozíciózárásokkal magyarázható a forint mai esése – írja szokásos esti feltörekvõ piaci összefoglalójának Magyarországgal kapcsolatos részében Benoit Anne. A Societe Generale londoni stratégája szerint nincs abban semmi meglepõ, hogy profitot realizálnak egyes befektetõk annál a devizánál, amely az idei évben a legnagyobb erõsödést mutatta a feltörekvõ piacokon és mivel ez a hét az utolsó a karácsonyi pihenõ elõtt, ezért indult el ez a mozgás – írja a Portfolio.hu.

    Hétfőn még úgy tűnt, két tényező egyéb miatt gyengült látványosan a forint. Egyrészt a JP Morgan londoni elemzői friss ajánlásukban 299 forintos euróárfolyamot jeleztek előre, melynek következtében a külföldi befektetők longolni kezdték az EUR/HUF árfolyamát. Másrészt a márciusi jegybankelnökváltással kapcsolatos aggodalmak is felerősödtek.

    Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádióban azt nyilatkozta, hogy egy stratégiai szövetséget szeretnének kötni majd jövő tavasszal a Magyar Nemzeti Bank új vezetésével, és az kiterjed arra is, hogy a jegybank is segítse a kormányt a növekedési fordulatban.