Vilma
3 °C
11 °C

A kínai légszennyezés súlyosabb a feltételezettnél

2012.12.19. 13:50

A légszennyezettség a korábban feltételezettnél is több halálesetet és gazdasági veszteséget okozhat Kínában a Kelet-Ázsiai Greenpeace és a Pekingi Egyetem közös tanulmánya alapján.

Az úttörőnek számító jelentés az egészségre leginkább ártalmas finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék (PM2,5) vizsgálatára koncentrál. Ezek azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe kerülnek, ahonnan felszívódnak és a keringésbe jutnak, emellett növelik a rák kialakulásának kockázatát is.

Tízezrek, milliárdok

A kutatók megállapították: Sanghaj, Peking, Kuangcsou és Hszian városban a finom porszemcsék az idén összesen 8600 ember idő előtti haláláért okolhatók, és 6,8 milliárd jüan (238 milliárd forint) gazdasági veszteséget okoznak. Korábban a Világbank az egész országra vonatkozóan évi 200 ezerre tette a PM2,5 miatt korán elhunytak számát, a szervezet ugyanakkor a szennyezés hosszú távú hatásait nem vette figyelembe - írják a most kiadott tanulmány szerzői.

A négy vizsgált nagyváros közül Sanghaj az első, több mint 3300 halállal, Peking a második, csaknem 2600 esettel. A korábbi statisztikákon alapuló számításokra hivatkozva a kutatók azt állítják, a finom porszemcse meglétének betudható halálesetek száma az elmúlt két évben 10 százalékkal nőtt. A jelentés megállapításai ugyanakkor a valódi helyzetnél pozitívabbak lehetnek, a légszennyezettség és az egészségügyi adatok ugyanis nem láthatók át jól - jegyzik meg a szerzők.

Egy jó levegőjű nagyvárosuk sincs

A kínai vezetés által lefektetett, a probléma javítására hozott intézkedésekkel mintegy két évtized kellene a lényegi javulás eléréséhez, ha viszont a szigorúbb, az Egészségügyi Világszervezet által is alkalmazott normákat elfogadnák, csak a négy városban 81 százalékkal lehetne csökkenthetni az idő előtti halálesetek számát.

A kormány az idén vezetett be szigorúbb szabályokat, 2016-tól pedig a PM2,5 részecskék országos mérését is megígérte. Pesszimizmusra ad okot, hogy a kínai városok levegője a hazai sztenderdek szerint is rendkívül rossz: a 113 kínai város közül, amelyek levegőjének minőségét a pekingi környezetvédelmi minisztérium figyelemmel követi, 45 tartozik a hármas, vagyis a legrosszabb levegőjű csoportba, átlépve a megengedett határértékeket. Ilyen például a főváros, Peking, és egyetlen sincs a 113 között, amely a legjobb kategóriába esne.