Kína tovább dübörög

2012.12.20. 07:48 Módosítva: 2012.12.20. 07:56

A Világbank emelte Kína és Kelet-Ázsia gazdasági növekedésére adott előrejelzését − jelentette a Reuters a Napi Gazdaság szerint. Az erős belső kereslet és a gyenge világpiaci fellendülés együtt kellő húzóerőt jelent ezeknek az országoknak, olyannyira, hogy a kedvező növekedési trend folytatódhat 2014-ben is.

A kínai GDP 8,4 százalékkal emelkedhet 2013-ban a 2012-eshez képest − állítják a szervezet szakértői, javítva két hónappal ezelőtt adott 8,1 százalékos prognózisukat.

A nagyobb növekedés az új pekingi vezetés bemutatkozását kísérő gazdaságösztönző lépéseknek és a nagy infrastruktúra-fejlesztési programok felgyorsításának köszönhető − érvel a Világbank.

Ugyanakkor 2014-ben kissé lassulhat, nyolc százalékra mérsékelődhet a tempó, aminek hátterében a termelékenység növekedésének és a munkaerő-állomány bővülésének lelassulása áll. A kelet-ázsiai térség országai 7,9 százalékos éves növekedésnek örvendezhetnek jövőre, szemben az októberi 7,6 százalékos előrejelzéssel. A Fülöp-szigetek és Malajzia GDP-je a korábban vártnál tempósabban bővülhet. Ebben a régióban mind a fogyasztói, mint a befektetői kereslet erős lesz.