Senki nem megy már boltokba

2012.12.21. 09:30

A kiskereskedelmi értékesítés volumenének októberi 3,7 százalékos csökkenésében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a  könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó. Ugyanakkor folytatódott a csomagküldő és internetes kiskereskedelem dinamikus növekedése, közölte a KSH.

Októberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,7 százalékkal, az év első tíz hónapjában 1,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. októberben 740 milliárd forint, az első tíz hónapban 6724 milliárd forint értékűforgalom keletkezett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene októberben 1,2, az év első tíz hónapjában 0,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.  A  nem élelmiszer-kiskereskedelem  forgalmának volumene októberben 5,3, az első tíz hónapban 2,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Októberben a legnagyobb mértékű visszaesés (11,9 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben következett be.

A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben  (5,6 százalék), a  textil-, ruházati és lábbeli-  (3,3 százalék) és az iparcikk jellegű vegyes üzleteknél (2,6 százalék) is. Ugyanakkor forgalomnövekedés volt tapasztalható a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül a  használtcikk- (11,0 százalék), az  illatszer- (3,6 százalék), valamint a  gyógyszer-, gyógyászatitermék-üzleteknél  (2,5 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (24,2 százalék).Tovább csökkent – a magas üzemanyagárak mellett – az  üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások októberben 5,0, az első tíz hónapban 3,2 százalékkal mérséklődtek. Az NGM közleménye szerint az Európai tendenciának megfelelő a magyar kiskereskedelem alakulása.