Megrogyott a forint, esik a tőzsde

2012.12.21. 11:10 Módosítva: 2012.12.21. 13:33

A hosszú ünnepsorozat előtti utolsó érdemi kereskedési napon pocsék teljesítményt nyújt a forint és a budapesti tőzsde is. A tőzsde részvényindexe már nyitáskor 0,74 százalékos mínuszban volt, és azóta sem tudott pluszba váltani.

A Magyar Telekom ma ismét történelmi mélypontra zuhant, az árfolyama tizenegy előtt nem sokkal 359 forint volt – ez több mint 30 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti szinttől, és a csütörtöki záráshoz képest is nagyjából 1,5 százalékos visszaesést jelent. A több vezető részvény is gyengül, az OTP 0,6 százalékos, a Mol 0,2 százalékos, míg a reggel még emelkedéssel kezdő Richter 0,3 százalékos mínuszban volt 11 órakor. Az E-Star szintén történelmi mélypontokra hullik, csak ma több mint 10 százalékkal értékelődött le az árfolyama, egy részvényt már 154 forintért is meg lehetett venni ma, miközben az elmúlt egy évben 5300 forinton is volt az árfolyama.

Nemcsak a tőzsdén, a devizapiacokon is gyengülés látható. A forint, amely reggel még a 285 forint/eurós szinten kezdte a napot, 286,5 forintnál drágább euróig gyengült. A svájci frank a reggeli 235,5-tel szemben 237,2 forintba került tizenegy óra körül. A gyengüléssel elveszett az a plusz, amit a Fitch csütörtöki esti döntés (a magyar kilátások negatívról stabilra javítása) hozott. Kora délután már 287,5 forint közelében volt az euró ára, magasabban is, mint a Fitch-bejelentés előtt.

A piacokon általános a hanyatlás, esnek az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek is. A Portfolio.hu szerint az esést részben az váltja, hogy a republikánus irányítású képviselõház törölte a B-tervnek nevezett költségvetési programról szóló szavazást. Ez növeli az esélyét annak, hogy mégsem lesz megállapodás a januártól életbe lépõ költségvetési megszorítások felpuhítására.