Adócsökkentésekkel indít az új román kormány

2012.12.27. 09:16 Módosítva: 2012.12.27. 09:16

Irigylésre méltó a pénteken a parlament által is jóváhagyott második Ponta-kabinet kormányprogramja, noha a beígért adó- és járulékcsökkentések bevezetésének időpontja nem tisztázott és egyelőre a jövő évi büdzsé keretszámai sem ismertek. A költségvetést is érintő egyik legfontosabb intézkedés, hogy 24 százalékról 19 százalékra csökkenne az áfa felső kulcsa, az élelmiszergyártók 9 százalékos forgalmi adót fizetnének. Az egykulcsos jövedelemadó 16 százalékos felső határa nem változna, de az alacsony jövedelműeket differenciált, 8 vagy 12 százalékos teher sújtaná. A tervek szerint 5 százalékkal csökken az egészségügyi járulék, a minimálbér pedig 1200 lejre (270 euró) nő - írja a Napi Gazdaság.

Ösztönöznék az üzleti szférát is: öt évre adómentességet ígérnek a fejlesztésekre visszaforgatott nyereségre, és egy évig nem fizetne járulékokat új munkahelyeket teremtő vállalat. A bevételkiesést a hatékonyabb adóbeszedés és az uniós alapok pótolnák, miután az abszorpció fokozatosan 80 százalékra emelkedne. A gazdaság a következő években átlagosan 3 százalékkal bővül évente, eközben a hiány 1 százalék alatt marad, az államadósság pedig nem haladná meg a maastrichti szerződésben foglalt 60 százalékot. Noha pénzt továbbra sem terveznek lehívni, a nemzetközi befektetők megnyugtatására Bukarest egy új IMF-szerződést is kötne − a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel.

Rövid távon 1,5 százalékos lehet az átlagos bővülés, lazításra legfeljebb a kormányzati ciklus utolsó felében kerülhet sor − hangoztatják helyi gazdasági szakértők. Keresztülhúzhatják a kormány terveit a nemzetközi hitelezők is: miután Románia több vállalt kötelezettségét nem teljesítette, elképzelhető, hogy az év elején mégsem születik újabb IMF-megállapodás, ami jelentősen drágítaná a büdzsé finanszírozását.