Borulhat az útdíjtender

2013.01.03. 11:43
A közbeszerzésen a Getronics nyert, a cég azonban időt kért az Állami Autópálya Kezelőtól, csúszhat a szerződés aláírása. A Népszabadság szerint elképzelhető, hogy az ÁAK végül inkább a T-Systems csapatával köt szerződést.

Megcsúszott az elektronikus útdíjtendere, a nyertes Getronics időt kért az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-től írta, csütörtökön a Népszabadság. A lap szerint nem kizárt, hogy végül a T-Systems Magyarország Zrt. építheti ki a rendszert.

A Népszabadság úgy tudja, a Getronics két héttel azután, hogy december közepén megnyerte az ÁAK útdíjtenderét, időt kért, mondván nem áll készen az elektronikus útdíjrendszer szerződésének aláírására. Arról, hogy a szeptemberben megindított közbeszerzési eljárásból 34,89 milliárd forintos ajánlatával győztesként kikerült cég mivel magyarázza a rendhagyónak számító halasztás ötletének felvetését, a megtett úttal arányos díjszedés július 1-jei megkezdéséért felelős ÁAK-nál egyelőre nem beszélnek.

Az ÁAK már december 27-én alá akarta írni a győztessel a szerződést, de a T-Systems közben egy vitarendezési eljárást kezdeményezett, be akart tekinteni a Getronics ajánlatának részleteibe, az ÁAK emiatt már eltolta egy héttel a szerződés aláírását, ez most továbbcsúszhat.

Az ÁAK útdíjtenderén magyar leányát garanciákkal, pénzügyi megfelelőséget igazoló nyilatkozatokkal segítő Getronics Belgium NV a hírek szerint csak azzal a feltétellel járul hozzá az útdíjrendszer szerződésének aláírásához, hogy a Getronics Magyarország előbb megköti valamennyi alvállalkozói szerződését. Az alvállalkozók között viszont akad néhány olyan is, amely csak az ÁAK és a magyar Getronics 2022. október 31-ig szóló szerződésének megkötése után kötelezné el magát végleg a projekt mellett.  A társaság az ÁAK-tól kért egy hónap alatt megoldhatónak tartja a probléma menedzselését.

A közbeszerzési törvény ugyanis előírja, hogy a közbeszerzési eljárás eredményének kihirdetése után harminc napon belül a győztessel alá kell írni a szerződést. Márpedig az útdíjtender eredményét az ÁAK hivatalosan december 15-én hirdette ki. Azaz, ha a társaság a törvény betűje szerint akar eljárni, legkésőbb január közepén szerződést kell kötnie.

A lap szerint nem kizát, hogy a Getronics néhány nap késéssel, de a törvényes határidőn belül aláírja az útdíjrendszer szerződését, de lehetséges az is, hogy a sztrádatársaság a következő napokban egyszerre tárgyal majd mindkét érvényes ajánlatot adó pályázójával, és ha úgy alakul, végül a T-Systems csapatával kötnek szerződést.