Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Tizmilliárdokért kátyúzzák a mellékutakat

2013.01.03. 08:33 Módosítva: 2013.01.03. 08:33
A Magyar Közút Zrt. 38 milliárdot költött tavaly a legrosszabb utak kátyúzására. A cég azt mondja, hogy a javításoknál nem csak az utak állapotát nézik, hanem a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás is fontos szempontok.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 220 útszakaszt újíthat fel 2009-2013 között részben uniós pénzekből. A cég közleményében az áll, hogy az útszakaszok kiválasztásánál a szakemberek igyekeztek azokat a területeket megjelölni, amelyeknek a felújítására a legnagyobb szükség van, nem csak az utak aktuális állapota, hanem a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás szempontjából is. Az útfelújításokra összesen 110 milliárd forint van.

A program keretében 59 útszakasz esetében még 2012-ben megtörténtek a munkaterület átadások, ez mintegy 357 kilométernyi mellékutat jelent, ebből 53 szakasz esetében már be is fejeződtek a felújítási munkálatok. A 2012-ben elkezdődött projektek teljes támogatási összege eléri a 38 milliárd forintot. Tavasszal, a tervek szerint még ennél is nagyobb volumenben indulnak el egyszerre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektjei.

Az egyes útszakaszoknál a teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is. Több projektnél újszerű technológiákat is alkalmaztak, alkalmaznak a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők, mint például a mart aszfalt újrafelhasználását vagy kísérleti jelleggel gumibitumen használatát a kopórétegek terítésekor.