Felfüggesztették a kártyás fizetést Vatikánban

2013.01.04. 13:48

Az olasz központi bank januártól felfügesztette a kártyás fizetéseket Vatikánban, mivel a városállam nem ültette át a pénzmosás elleni törvényekben foglaltakat, írja a portfolio.hu.

Az olasz nemzeti bank a vatikáni kártyás fizetéseket biztosító Deutche Bank Italyt a fizetések átmeneti felfüggesztésére kérte, a bank termináljai ugyanis nem teljesítik a pénzmosás elleni törvényben leírt, a tranzakcióknál megkövetelt azonosítási eljárások feltételeit.

XVI. Benedek pápa nagyobb transzparenciát ígért az Európai Tanácsank a pénzügyeikben és a saját bankjuk, a Vallási Művek Intézményének (Institute of Works of Religion) működésében is, amelynél korábban a szervezett bűnözés is felütette a fejét, írja a lap az AFP hírügynökségre hivatkozva.

A szankció miatt például a Vatikán Múzeumban, ahol évente közel 5 millió látogató fordul meg csak készpénzzel lehet fizetni, de nem lehet kártyával vásárolni a gyógyszertárakban, nagy forgalmú éttermekben, postákon, hajókon sem.

Az olasz nemzeti bank a lépést azzal indokolja, hogy a Vatikánban működő, Olaszországban regisztrált bank nem tiszteli a nemzetközi pénzmosás elleni küzdelmet, ezért nem működhet a hatóság által felügyelt területen. A Szentszék szóvivője szerint a Vatikán már fel is vette más piaci szereplőkkel a kapcsolatot, hogy a kártyás vásárlást mielőbb újraindíthassák.