Vége a legrégibb svájci banknak

2013.01.04. 11:00

Beszüntetni működését a legrégibb svájci bank, miután bűnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság előtt. Az 1741-ben alapított Wegelin & Co. elfogadta a rá kivetett 57,8 millió dolláros (44 millió euró) büntetést, annak megfizetése után pedig beszünteti a működését. A bank elismerte, hogy tíz éven keresztül több mint száz amerikai állampolgárnak nyújtott támogatást 1,2 milliárd dollár elrejtésében az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS) elől.

A svájci bankok már évek óta nem nyitnak amerikai polgároknak offshore számlákat. Preet Bharara ügyész szerint a bank "a legnagyobb készséggel töltötte be a más svájci bankok által hagyott űrt, miután azok az amerikai hatóságok nyomására felhagytak a gyakorlattal". Az ügyész rámutatott, hogy az amerikai igazságszolgáltatás törekvése, hogy ne csak az adóelkerülő személyeket, de az ebben számukra támogatást nyújtó pénzintézeteket is felelősségre tudja vonni - bárhol is legyenek a világon - precedens értékű eredményt ért el a New York-i bíróság döntésével.

Az amerikai hatóságok tavaly februárban indították el az eljárást a Wegelin ellen. A bank a vádakat azzal hárította el, hogy mivel kizárólag Svájcban rendelkezik fiókokkal ezért rá csak a svájci törvények vonatkoznak. Azt nem lehet tudni, hogy a Wegelin átadta-e a nála vezetett amerikai számlák adatait a hatóságoknak vagy sem. Egyelőre az sem világos, hogy a Wegelin bankárai, Michael Berlinka, Urs Frei és Roger Keller ellen párhuzamosan indított hasonló vádat ejtik-e az amerikai hatóságok vagy sem.