Béremelés nélkül is jár a bérkompenzáció

2013.01.10. 16:05
Idén is él, bár kisebb összegben és alacsonyabb kereseti szintig a bérkompenzáció, ami tavaly a minimálbér-emelést és az elvárt béremelést kompenzálta a cégek felé. Idén azonban a tavalyival ellentétben már nincsenek feltételek, a támogatás igénybevételéhez az sem kell, hogy a cég 2012-ben végrehajtotta a béremelést, írja az NGM. A munkahelyvédelmi terv járulékkedvezményeivel azonban nem vonható össze.

Az elvárt béremelést szabályozó kormányrendelet a 2012. évre vonatkozott, és az adóváltozások miatti nettó keresetveszteség elkerülését célozta. 2013-ban már nincs elvárt béremelés, hiszen az idei adóváltozások csak keresetnövekedést, vagy munkáltatói köztehercsökkenést eredményezhetnek, írja az NGM.

Ettől függetlenül a 2012-ben életre hívott, béremelések kompenzálására szolgáló szociális hozzájárulási adókedvezmény – 2012-höz képest csökkentett mértékkel és összeghatárig (havi 190 179 ezer forint helyett 135 000 forint összegű munkabérig) – 2013-ban is érvényesíthető.

Az igénylésre való jogosultságnak nincs külön feltétele, a kedvezményt minden munkáltató kérheti, függetlenül attól, hogy a munkáltató az elvárt béremelést 2012-ben végrehajtotta-e. Az idén alakuló cégek szintén érvényesíthetik ezt az adókedvezményt.

A kedvezmény érvényesítésekor azonban figyelni kell arra, hogy a bérkompenzációs kedvezmény a munkahelyvédelmi akcióban meghirdetett adókedvezményekkel (25 év alattiak, 55 év felettiek, szakképzettséget nem igénylő munkakörökben foglalkoztatottak, tartós munkanélküliség, illetve szülés után munkába visszatérők kedvezménye) nem vonható össze.