Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Kínát hizlalhatják az afrikai aranybányák

2013.01.11. 12:08

Nehezen indult az év több nagy afrikai aranybánya-társaság számára is. A mind vonzóbbá váló árfolyamokból végül a felvásárlási célpontok után kutató kínaiak profitálhatnak, írta pénteken a Conclude. Tanzánia legnagyobb aranytermelője, az African Barrick Gold (ABG) részvényeinek árfolyama több mint ötödével zuhant kedden amiatt, hogy a kínai állami tulajdonú China National Gold Corp. (CNG) vezetői felálltak a tárgyalóasztaltól.

A világ legnagyobb aranybánya cégének, a kanadai Barrick Goldnak a tulajdonában lévő 74 százalékos ABG-pakett felvásárlása továbbra is izgathatja a kínai befektetők fantáziáját, hiszen Tanzániában nemigen akad hasonló nagyságrendű aranybefektetési lehetőség. A Barrick főnöke, Jamie Sokalsky szerint nincs miért kapkodniuk a leánycég eladásával.

Az African Barrick Gold vezérének sem ment el az önbizalma: „Bár a CNG és a Barrick közti tárgyalások nem vezettek eredményre, a tárgyalási folyamat rávilágított az African Barrick Gold értékeire és arra, hogy mennyire kevés a nagyvolumenű aranybefektetési lehetőség Afrikában” – közölte az ABG vezérigazgatója, Greg Hawkins.

A vételtől elállt CNG Kína legnagyobb aranytermelője, emellett ezüstöt, rezet bányászik és finomít, állít elő kereskedelmi forgalomban eladható arany- és ezüstrudakat, aranyport és –szemcséket, nyersrezet. Leánycégei több mint 40 országban vannak jelen.

Dél-Afrika harmadik legnagyobb aranytermelőjének, a Harmony Gold Mining (HGM) részvényeinek sem indult jól az év. Közel 5 százalékos eséssel reagáltak arra, hogy a befektetők számára referenciát jelentő Bugs Index (HUI) negyedik legnagyobb komponense bejelentette, elhalasztja a Johannesburgtól 65 kilométerre nyugatra elhelyezkedő Kusasalethu nevű bányájának karácsonyi ünnepek utáni szokásos újraindítását a dolgozók fenyegető sztrájkja miatt, mely során a menedzsment is halálos fenyegetést kapott, valamint többen tüzet nyitottak a bányát védő rendőrökre.

Az idén összességében már több mint 12 százalékkal értékelődtek le a HGM-részvények a New York-i értéktőzsdén. A cég szeretne megállapodni az elégedetlen dolgozókkal, ám addig is felülvizsgálja bányája pénzügyi és működési helyzetét. Ez ahhoz vezethet, hogy a termelés befejeződik és a csökkentett létszámú állomány csak az infrastruktúrát tartja majd karban. „Pedig a Kusasalethu növekvő termeléssel és erős cash-flow-val zárta a 2012 decemberét megelőző negyedévét” – állította Graham Briggs, a HGM vezérigazgatója. A nemesfémet és ásványokat bányászó cégekre is fókuszáló – többek között a FED-nek is arany és commodity ügyekben tanácsokat a Black Rock egyébkéntdó cégén keresztül a HGM-ben is érdekelt, több mint 5 százalékos pakett erejéig.

A CNG-n keresztül terjeszkedő kínaiak a politikai kockázatok ellenére sem mondhatnak le az afrikai irányvonalról, hiszen Amerikában, Ausztráliában még ennél is nehezebb terep várna rájuk, ahol az amerikai-kanadai-ausztrál irányítású nagy bányatársaságok „foggal-körömmel” ragaszkodnak pozícióikhoz.

Márpedig a kínai államnak sok-sok aranyra van szüksége. A napokban rendezett shanghaji nagyszabású pénzügyi konferencián hitet tettek a renminbi (jüan) világ tartalékdevizává válása mellett, melynek fedezetéül a jelenleginél sokkal több aranyat szeretnének Kínában tárolni. A konferencián elhangzott egy éles, ugyanakkor találó kijelentés: „Az amerikaiak mindig azt mondják, hogy az arany elvesztette a jelentőségét, ugyanakkor nem hajlandók eladni a több mint 8000 tonnás aranykészletüket.”