Többet tudunk meg az inflációról

2013.01.14. 14:22

A monetáris tanács határozata alapján januártól havonta publikálja inflációs alapmutatóit a jegybank, közölte hétfőn az MNB. Az eddig csak negyedévente, az inflációs jelentésekben megjelenő indikátorok kiemelt szerepet játszanak a monetáris politikai döntéshozatal során, így az indexek közzététele a döntéshozatali folyamat átláthatóságának növelését segíti elő. A mutatókról készített grafikonok a havi ábrakészletbe is bekerülnek.

A Monetáris Tanács döntése alapján 2013-tól a jegybank havi rendszerességgel, a KSH által publikált fogyasztóiár-index statisztika megjelenésének napján fél tízkor közzéteszi inflációs alapmutatóit. Az alapfolyamat-mutatók a hagyományos indexeknél kevésbé változékonyak, havi alakulásuk az inflációs környezet megbízhatóbb indikátora.

Az MNB által számított indexek a piaci szereplők számára eddig csak negyedévente, az inflációs jelentés adatkészletében voltak elérhetők, mely korlátozta rövid távú alakulásuk vizsgálatát. Mivel ezen mutatókat a Monetáris Tanács kiemelt figyelemmel követi, azok nyilvános elérhetősége a monetáris döntéshozatal transzparenciájának növelését is elősegíti. Az adattáblában megjelenő mutatók a fogyasztóiár-index, az indirekt adóktól szűrt maginfláció, a keresletérzékeny infláció és a ritkán változó árú termékek inflációja.