Orsolya
10 °C
21 °C

Duplájára drágult a krumpli

2013.01.14. 09:41

Novemberben mind a növényi termékek, mind az állat és állati termékek ára növekedett, a növények kiugróan, 25 százalékkal drágultak, az állati termékek ára 7,5 százalékkal nőttek. A termékek közül kiugróan, 87,6 százalékkal növekedett a burgonya termelői ára. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, közölte a KSH.

A januártól novemberig tartó összevont árnövekedés ennél kisebb, átlagosan 15,4 százalékos volt. 2012 novemberében  az előző év azonos időszakához mérten hat százalékponttal kisebb volt az áremelkedés, mint októberben, az előző év októberéhez viszonyítva.

Az árnövekedés mértékének csökkenése a növényi termékek és az állatok, állati termékek esetén egyaránt tapasztalható volt. A gabonafélék ára átlagosan 31,1 százalékkal növekedett 2011 novemberéhez képest.

A búza ára az elmúlt hónaphoz képest kismértékben csökkent, a kukorica ára pedig enyhén emelkedett. Novemberben 87,6 százalékkal növekedett a burgonya termelői ára az előző évhez képest.

2012-ben a burgonya ára az augusztus és szeptember közötti időszakban volt a legalacsonyabb. Ez a mélypont az előző évekhez képest korábban következett be. Ennek elsődleges oka a nagyobb mennyiségű burgonyakészletek eladásának árnövelő hatása volt