Újabb magyar erőmű zárhat be

2013.01.15. 14:04

Öt erőmű bezárását tervezi a GDF Suez francia energiaszolgáltató, többek között Magyarországon és Hollandiában is.

A vezető francia gazdasági napilap, a Les Échos keddi számában az írta: az energiaszolgáltató 2012 végén arról tájékoztatta a befektetőket, hogy öt hőerőművet bezár az elkövetkező hónapokban Hollandiában és Magyarországon, amelyek együttesen 2,1 gigawatt teljesítményűek. A csoport más üzemek bezárásán is gondolkodik, amelyek összességében 3,3 gigawatt energiát biztosítanak, ezek sorsáról a következő hetekben születik majd döntés.

A GDF Suez az elmúlt három évben tíz erőműben szüntette meg a termelést, többek között Belgiumban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon, ami összesen 5,2 gigawattal csökkentette az energiatermelését.

Az energiaszolgáltató az újabb bezárásokkal több mint 10 százalékkal csökkentheti a termelést, amely 2012 közepén 53 gigawatt volt Európában. Az intézkedések célja a hőerőműpark működési költségeinek 15 százalékos mérséklése.

A GDF Suez európai létesítményeinek felét teszik ki a hőerőművek, amelyek rentabilitása jelentősen csökkent az elektromos áram iránti keresletcsökkenés, a túltermelés és az amerikai szén konkurenciája miatt.