A németek a jegybankok függetlenségét féltik

2013.01.21. 22:41 Módosítva: 2013.01.21. 22:42

Világszerte egyre több jegybank függetlenségét veszélyezteti a politikai nyomásgyakorlás - mondta hétfőn a Bundesbank, a német központi bank elnöke a frankfurti tőzsdét üzemeltető társaság évnyitó rendezvényén.

Jens Weidmann a Bundesbank honlapján közölt beszédében egyebek között kifejtette, hogy aggasztó folyamatok figyelhetők meg "például Magyarországon és Japánban". A távol-keleti országban az új kormány erőteljesen beavatkozik a jegybank ügyeibe, az eddiginél is agresszívabb pénzpolitikát követel és a jegybanki autonómia megszüntetésével fenyeget.

A jegybankokra egyre több felelősséget ruháznak át, a szorosan vett felhatalmazásukhoz nem tartozó feladatokat is rájuk terhelnek. A gazdasági válság során a pénzügyi rendszer működőképességének fenntartását, a konjunktúra élénkítését, az államháztartás finanszírozási költségeinek csökkenését és az állami fizetőképesség megőrzését szolgáló intézkedéseket sürgetnek a jegybankoktól, pedig bevonásuk a válságtünetek enyhítésébe nem vezet fenntartható eredményhez - véli a Bundesbank elnöke.

A politikai beavatkozási kísérletek következményeképpen egyre inkább átpolitizálódhat az árfolyam alakulásának kérdése. A nemzetközi pénzügyi rendszer mostanáig leértékelési versengés nélkül kapaszkodott ki a válságból. Nagyon "remélem, hogy ez így is marad" - fejtette ki Jens Weidmann.